Медия без
политическа реклама

САЩ са на тръни заради сътрудничеството между Русия и Китай

15 Юни 2021
Джо Байдън и Владимир Путин

Заради предстоящата среща между Джо Байдън и Владимир Путин, съветниците на американския президент обръщат голямо внимание на отношенията Москва - Пекин, пише в. ''Политико''. Администрацията на Байдън е загрижена от повишеното ниво на сътрудничество между двете държави. Вестникът отбелязва, че Русия и Китай често имат обща позиция по важни въпроси в ООН и засилват сътрудничеството в търговската, военната и технологичната сфера.

В продължение на години отношенията между Русия и Китай са били ограничени до тактическо сътрудничество или временно партньорство. Напоследък обаче взаимодействието между страните се трансформира ''в нещо по-стабилно и стратегическо'', смятат от администрацията на Байдън.

''Двайсет години след подписването на ''Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество'' китайско-руските отношения достигнаха нови висоти'', заяви китайският външен министър Уанг Йи.

"Взаимодействието между Китай и Русия, което наблюдаваме през последните 10 години, предизвиква безпокойство. Мисля, че на определено ниво това сътрудничество работи като квази-съюз", твърди служител от администрацията на президента на САЩ.

Според източника ръководството на САЩ ще трябва да се ''преосмисли цялостната стратегия'', а именно дали САЩ ще възпира и двете страни или ще разработи различни подходи към тях. Длъжностното лице отбеляза, че в краткосрочен план въпросите, които предизвикват безпокойство, идват от Русия, но дългосрочните предизвикателства от Китай са най-обезпокоителни.

Руско-китайските отношения станаха тема на брифинг за Байдън, както и за ръководителя на Държавния департамент на САЩ Антъни Блинкен. На предстоящата среща на върха Русия-САЩ на 16 юни в Женева се очаква Байдън да обсъди руско-китайските отношения в Владимир Путин, когото лидерът на Китай Си Дзинпин нарече ''най-добър приятел''.