Quantcast
№13 в "Майстори на фотографията" е българка | СЕГА
facebook
twitter

Култура

№13 в "Майстори на фотографията" е българка

Елина Кешишева ще покаже концептуална изложба в "Квадрат 500"
927
 Elina Kechicheva

В поредицата "Майстори на фотографията" българската публика е виждала фотоизложби на легенди като Вивиан Майер, Арнолд Нюман, Джоел Майеровиц, Улай, Брайън Адамс, Бен Ритър... Общо 12 досега, организирани от Фондация "Музис", повечето от тях бяха показани във "Виваком Арт Хол". Тъй като тази зала вече не съществува за обществени събития (тя е част от бившата сграда на БТК, купена от подсъдимия Васил Божков), предстоящата инициатива ще се разположи в залите на филиала на Националната галерия "Квадрат 500".

№13 сред големите имена на фотографията е и първото българско в поредицата. Това е Елина Кешишева, работеща във Франция фотографка и бивш модел, с концептуалната си изложба "Лета" (Léthé). Снимките ѝ ще останат в "Квадрат 500" от 24 юни до 1 август. 

Характерни за фотографиите на Елина Кешишева са препратките ѝ към класически художествени произведения, заснети чрез изразните средства на аналоговата фотография. Лета е нимфа на забравата, с която в древногръцката митология се свързва една от реките в подземния свят. Душите пиели от водите на Лета, за да забравят земния си живот. Изложбата подканва зрителя да премине бавно през пространствата на галерията, да насочи мислите навътре към себе си, да потъне в забрава. Куратор на изложбата е Аниса Туати.

Широкоформатните произведения са заснети върху филмова лента на естествена светлина, за да се уловят най-точно цветовете. Кадрите са направени по време на пандемията, близо до Мемийон във Франция, край близката река. Природата и водата символизират духовното пречистване и покой - самата Елина Кешишева е прекарала детството си край морето, в село Черноморец, където обича да се връща и днес.

Кешишева живее в Париж от 25 години, като в началото работи като модел. Талантът ѝ от другата страна на камерата е забелязан на фестивала De Mode et de Photographie of Hyères от Патрик Реми и Мишел Малар. Впоследствие става главен фотограф на френското модно сп. Marie Claire. Заснела е над петдесет корици и за различни други издания. Пред обектива ѝ са заставали Настася Кински, Фарел Уилямс, Даян Крюгер, Ник Кейв, Вим Вендерс, Анди Макдауъл, (вече покойната) Ейми Уайнхаус. Българката засне и кампанията по представяне на тазгодишната колекция висша мода на DIOR.

 

Още

Райските градини на Николай Стоев канят във Варна

13.08.2021

527
Пиърс Броснан подготвя първата си изложба

21.07.2021

396
Изложба на първия син предизвиква етична дилема в Белия дом

13.07.2021

669