Quantcast
ЕК подкрепи Г-7 за 15% корпоративен данък в ущърб на България | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

ЕК подкрепи Г-7 за 15% корпоративен данък в ущърб на България

11 434
 ЕПА/БГНЕС
Урсула фон дер Лайен подкрепи амбицията на Байдън да наложи световен корпоративен данък от ппоне 15%

Европейският съюз се присъедини към предложената от Г-7 реформа на корпоративния данък за въвеждане на минимална граница от 15%, съобщи председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен след днешната среща ЕС-САЩ, в която участва американският президент Джо Байдън.

Ден по-рано лидерите на седемте най-развити държави записаха в заключителния документ на срещата си във Великобритания: "Нуждаем се от данъчна система, която е справедлива по целия свят. Сега ще продължим дискусията си, за да постигнем консенсус относно глобално споразумение за балансирано решение на данъчните права и амбициозен глобален минимален корпоративен данък от 15%".

Въвеждането на такъв минимален всеобщ корпоративен данък ще ощети България, защото у нас според Закона за корпоративното подоходно облагане ставката на корпоративния данък е 10%. В България корпоративен данък се дължи върху годишната печалба, и то само ако такава е реализирана. Това се смята за данъчно предимство за привличане на чуждестранни инвеститори.

Споразумението на Г-7, към което се присъединява и ЕС, има за цел да предотврати бягството на големите корпорации в данъчни убежища, където корпоративният данък е нисък. Занапред те ще заплащат разликата до 15% в държавата, където са регистрирани. В повечето случаи това се отнася до американски компании и би донесло допълнителни приходи в хазната на САЩ.

В Европейския съюз държави като Франция и Германия, където има по-високо данъчно облагане, отдавна настояват да се прекрати "данъчният дъмпинг". Урсула фон дер Лайен застана начело на Европейскатта комисия с програма за "данъчна хармонизация в ЕС".

Още

Г-7 настоя Москва да спре репресиите срещу гражданското общество

13.06.2021

Обновена

2003
САЩ се притеснили за 50-те си ядрени бомби Б-61 в Турция

18.12.2019

Обновена

20174
Меркел не одобрява американски санкции за "Северен поток 2"

18.12.2019

3240