Медия без
политическа реклама

МОН публикува верните отговори на изпита по български за 7 клас

7-класниците преразказваха "Череши" на Захари Карабашлиев, а 10-класниците писаха върху откъс от "Левски" на Иван Вазов

16 Юни 2021ОбновенаСИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА
ЕПА БГНЕС

Просветното министерство публикува задачите и верните отговори на изпита по български и литература, който държаха днес 59 864 седмокласници. Може да ги видите на следния линк: https://mon.bg/bg/1.

Разказът „Череши“ от Захари Карабашлиев беше произведението за преразказ на националното външно оценяване по български език и литература в 7 клас днес, съобщиха по-рано от МОН. Учениците имаха за задача да предадат текста подробно от името на неутрален разказвач.

В групата за седмокласници във фейсбук веднага заваляха негативни коментари. "Безумен текст за 14 годишни. Карабашлиев, не се чете от тази възрастова група", смята родител. "Изключително труден и далеч от децата текст! Направо се чудя коя умна глава го е избрала този текст, сякаш се свършиха хубавите произведения", казва майка. "Децата нямат нито възприятие, нито понятия, нито емоционална компетентност за този "разказ". Искрено искам да видя в кое книжно тяло е отпечатан текстът с оригинално заглавие "Костилки" в блога на З.К.", коментира друга. "Направо е ужасно! Кому е нужно това?! Защо трябва да ги "забиват"? Какво се доказва? И още куп въпроси ми хрумват, но за съжаление са все риторични. Тъжно ми е за децата", споделя трета. Друг родител смята, че в текста има доста детайли - "през не малко места се отбиват героите", поради което се съмнява, че децата ще успеят да се сетят за всички подробности. 

"Чудесен разказ. Българите хейтят, за да се почувстват значими. Това е нашенски спорт", коментира пък учител по български език. Според него текстът е с кратък сюжет, не много дълги описания, по-метафоричен, подобен на стила на Здравка Евтимова.

Творбата е част от банка с произведения на съвременни български автори с безспорен авторитет, казват от МОН. Оттам посочват, че още през миналата есен Центърът за оценяване в предучилищното и училищното образование на МОН се е обърнал с молба към известни писатели да предложат свои разкази, които отговарят на формата на изпита. "Получиха се текстове с безспорни художествени достойнства, които ще бъдат използвани и през следващите години", казват оттам.

От седмокласниците се очакваше също да коментират в няколко изречения думите от Вазовата повест "Немили-недраги": "Къщята, магазиите, кесиите, сърцата бяха затворени за тях".

Максималният брой точки на изпитите в 7 клас е 100.

 

ПРОЩАПУЛНИК

За първи път днес на НВО по български език се явиха и 48 816 десетокласници. Те трябваше да формулират собствена теза по откъс от одата „Левски“ на Иван Вазов. Учениците можеха да избират между две теми: "Цената на чистата съвест" и "Вечната истина".

"Изпитът беше средно труден", коментираха ученици, които се чудеха защо задачите и верните отговори от теста не бяха публикувани от МОН до следобед, при положение, че този изпит свърши в около 9:30, по-рано от този на седмокласниците. В около 16:30 верните отговори бяха публикувани на същия линк в раздел "Общо образование" на сайта на МОН - https://mon.bg/bg/1. Преподаватели пък коментираха, че тестът е бил много сложен и прекалено академичен.

Учители бяха озадачени и защо максималният брой точки на изпита в 10 клас е 50 точки, а не 100, както е в седми клас, както и защо резултатите ще се вписват в удостоверенията на учениците като процент от максималния брой точки. "Според наредбата за НВО максималният брой точки за 10 клас е 50 точки, както беше и за 4 клас. Всичко това учителите го знаят от миналата година, когато са пуснати моделите за изпита. Има математическа формула за изчисляване на процентите, както в 4 клас", обясниха от ведомството.

 

Над 111 000 ученици от 4 и 10 клас ще се явят тази седмица на национално външно оценяване.  Утре е изпитът за двата випуска по български език и литература, а тестът им по математика е в петък, 18 юни.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Още по темата