Quantcast
АПИ откри, че 3 моста на "Хемус" се строят без проект | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

АПИ откри, че 3 моста на "Хемус" се строят без проект

Заради грубото нарушение изграждането на съоръженията вече е спряно
6 401
 АПИ

Лъсна поредно пътностроително безобразие, показателно за порядките при предното управление. Агенция "Пътна инфраструктура", която е с ново ръководство, откри, че три моста на магистрала "Хемус" се строят, без за тях да има одобрени технически проекти. Това е грубо нарушение на правилата за строителство и затова  работите по тях са спрени. 

И трите моста се намират в участък 2 на северната магистрала, като най-големият е с дължина близо километър. Проверката показала, че на 26 май Експертният технико-икономически съвет в АПИ е отхвърли представения от изпълнителя проект е отхвърлен и е изискал изработване на нов проект. Въпреки това работата по изграждането на съоръженията е продължила, което е в категорично противоречие с нормативната уредба и строителните практики, посочват от АПИ.  

 

В последните години стана "модерно" правителството да раздава през пръсти пари за пътно строителство и рехабилитация на шосета, улици и булеварди, а получателите на средствата да ги усвояват, без да се придържат към норми, процедури, графици и изисквания за качество -  благодарение на жумящите контролни институции.  Ерата "Борисов" ще бъде запомнена с явлението "ремонт на ремонта".

 

НАПРЕД

Работата по мостовете  ще бъде подновена след около 2 месеца, когато  се очаква бъдат готови и одобрени техническите проекти, посочват от АПИ. Останалите дейности по участък 2 на "Хемус" продължават.  Участъкът се намира в Ловешка област и е с дължина 19.2 км (от пътен възел „Дерманци“ до връзката с път ІІІ-3005 Радювене – Катунец, включително и п. в. „Каленик“ (от км 103+060 до км 122+260).  

 

Ключови думи:

АПИ, Хемус, участък 2

Още

Пътищарите опряха до Радев за 1,3 млрд. лв. за незаконни дейности

14.09.2021

Обновена

10509
АПИ е платила 1.23 млн. лв. за местене на пластмасови конуси

13.09.2021

7164
1 км от "Хемус" струва 17 млн. лева, изчисли Комитова

09.09.2021

9382