Quantcast
Всички обичат Италия и "Пиксар" | СЕГА
facebook
twitter

Кинопремиера

Всички обичат Италия и "Пиксар"

"Лятното приключение на Лука" е филм-ваканция
624
 снимка: Форум филм
Две момчета, една мечта, едно малко средиземноморско градче и щипка фантазия.

Кой не би искал безкрайно синьо лято, изпълнено със сладолед, паста, каране на скутер, нови приятели и приключения? Може да звучи като абсолютно клише, но когато история като "Лука" (оригинално заглавие, българското е далеч по-прецизно) попадне в ръцете на анимационните факири от "Пиксар", тя се превръща не просто във филм, а във вълнуваща 90-минутна ваканция. 

Режисьор е дебютантът в пълнометражното кино Енрико Казароза. Роден в Генуа, той вече от 15 години работи за "Пиксар", а преди девет печели номинация "Оскар" с късометражния La Luna. Намирам краткия и поетичен филм, прожектиран преди "Храбро сърце", за една от най-добрите късометражки в дългото и забележително портфолио на компанията от Емеривил, затова очакванията ми от големия дебют на Казароза бяха също големи. Това тръгване с голяма кошница лесно може да доведе до разочарование или, както в този случай, до неподправена радост от резултата. 

"Лятното приключение на Лука" носи тематична и естетическа прилика със своя предшественик, но действието в него не се развива през нощта. Това е ярък, искрящ, оптимистичен, сантиментален, енергичен, пъстър и вкусен филм. Като подразделение на "Дисни" "Пиксар" не прави изключение в спазването на модерните скрижали за етническо и расово многообразие. Последният им опус - награденият с "Оскар" "За душата", бе с главен герой чернокож джазмен; мексиканци също са имали вече. Но както не се ограничават в човешкия свят - вдъхвайки живот на риби, коли, чудовища и мишки, - анимационните магьосници не спират и до границите на американската култура. В годината, в която не можеше да се пътува, "Пиксар" хващат самолета на фантазията и заминават за брега на Лигурско море, където в околностите на Генуа идиличното рибарско селце Порторосо става арена на история за порастване и за приемане на различията. Нали ви казах вече, че звучи клиширано? Само че, когато разказват "Пиксар", приемането означава да разбереш, че във всеки и във всичко може да се крие чудо. 

Главният герой, 13-годишният Лука, е малък морски русал. Той пасе своето стадо от риби и копнее за живота отвъд морските дълбини. Неочаквана среща с момче на неговата възраст го изпраща на сухоземно приключение въпреки съпротивата на загрижените му родители. Лука и останалите от неговия вид имат щастливата способност да се преобразяват в обикновени момчета и момичета извън водата; но само щом се намокрят, отново придобиват морския си вид. Тесногръдата провинциална общност в Порторосо ги смята за "морски чудовища" и изгражда своя фолклор около битките между смелите моряци и тях. Но Лука мечтае неудържимо за "Веспа" и за истинския живот - с приятели, училище и сладолед.

Вдъхновен от старите италиански комедии и филмите на Фелини, с щипка от магическия реализъм на Миязаки, филмът на Казароза е обяснение в любов към родината му Италия. И понеже всички обичат bella Italia и на всички им липсва морето в този необичайно студен юни - "Лятното приключение на Лука" е като оживяла картичка от Чинкуе Терре, като глътка лято в зимен ден. 

 

Още

Музика (и кино) за душата
Двама братя овладяват магията на "Пиксар"
Играчките с душа