Медия без
политическа реклама

АПИ крие, че ремонтът на "Тракия" ще се проточи

"Тапата" при Стара Загора ще остане поне до средата на юли

21 Юни 2021Обновена
Илияна Кирилова
Най-старата българска магистрала вечно е в ремонти и "временна организация" на движението с обходни маршрути.

Ремонтните дейности по магистрала „Тракия“ между 184-ти и 208-и км в района на Стара Загора ще бъдат удължени до края на юли, остава и временната организация на движението по обходния маршрут през околовръстния път на Стара Загора, предаде БНР.

Ремонтът на 23-километровата отсечка от пътния възел край село Свобода до Стара Загора започна на 23 април, като първоначално бе обявено, че ще приключи до края на юни. Но днес стана ясно, че новият срок за приключване е 30 юли. Заповедта за удължаването на ремонта е на ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура". Странното е, че първоизточник на информацията за това не е АПИ, а община Стара Загора.

Не е ясно защо от пътната агенция са преценили, че удължаването на ремонта по ключовата магистрала, и то в разгара на летните отпуски и ваканции, не е важна новина. На сайта на АПИ се мъдрят далеч по-маловажни съобщения, вкл. и за отпушване на второкласни пътища, но това, че "тапата" на Тракия край Стара Загора ще остане до края на юли,  до днес слебодед липсваше.

Едва когато новината, съобщена от община Стара Загора, започна да се разпространява по медиите, от пътната агенция реагираха с прессъобщение. Според него ремонтните работи в 23-километровия отсек между пътните възли „Чирпан-изток" и „Стара Загора" се очаква да завършат в средата на юли т. г. "Целта е строителните работи в участъка да бъдат изпълнени качествено и движението да бъде възстановено във възможно най-кратки срокове, за да не се затруднява движението в активния летен сезон", посочват от АПИ.
 

Пренасочване

Обходният маршрут остава през село Ракитница и Околовръстен път на Стара Загора. Запазва се временната организация на движението при пътен възел Стара Загора - "Кольо Ганчев" и пресичането на Републикански път I-5 Стара Загора- Димитровград и път II-66 (Околовръстен път). Движещите се по път I-5 (направлението АМ „Тракия"- София) остават с предимство, а транспортните потоци по Околовръстния път на Стара Загора остават с второстепенно направление.

От "Пътна полиция" призовават да се шофира внимателно по обходното трасе, а при възможност да се използват алтернативни маршрути през Подбалканския път или през Димитровград и магистрала „Марица“.

 

Video from the repair of the Trakia highway from the Stara Zagora road junction at km 208 to the Chirpan road junction at km 184.Both lanes of the highway in...

На поправителен

Служебният регионален министър Виолета Комитова смени ръководството на пътната агенция, а на 3 юни инспекция в участъка Чирпан - Стара Загора начело с новия шеф на АПИ Апостол Минчев установи редица нарушения  - влагане на некачествени и несъгласувани от Института за пътища и мостове строителни материали; неизпълнение на техническите указания от страна на строителя; липса на компетентен технически ръководител по асфалтополагане; липса на компетентен технически надзор и липса на удачен проектантски и авторски контрол. Отговорни за това са фирмата строител, строителният надзор и проектантът на магистралния участък, обясниха от пътната агенция. Предприети бяха необходимите мерки за коригиране на работата и спазване на технологичните процеси.

Детайлите

Строителните дейности в проблемния участък започнаха в края на април. Проектът за ремонт на трасето предвижда по метода студено рециклиране да се възстанови носимоспособността на пътното тяло, подобряване на отводняването, полагане на нова асфалтова настилка, ограничителни системи /мантинели/, маркировка и знаци. На обекта се работи едновременно и в двете платна, които са в експлоатация от 2007 г., посочват от АПИ.

Обновяването на отсечката Чирпан - Ст. Загора е е част от започналия миналия октомври поетапен ремонт на общо 52 км от АМ „Тракия" между 156-и и 208-и км/. В края на април т. г. завърши ремонтът 16,5 км между връзката с АМ „Марица" и п. в. „Чирпан - Изток", а през миналата година - на 12 км между пътните възли „Белозем" и „Оризово".

           

Още по темата