Медия без
политическа реклама

Майката на Пеевски се разграничи от сина си

Ирена Кръстева е подала възражение срещу включването й в черния списък "Магнитски"

22 Юни 2021Обновена
БГНЕС
Ирена Кръстева

Майката на бившия депутат и бизнесмен Делян Пеевски Ирена Кръстева е възразила срещу включването й в черния списък на санкционираните по закона "Магнитски". “Тя твърди, че няма нищо общо с господин Пеевски,” съобщи финансовият министър Асен Василев днес пред журналисти. 

След антикорупционните санкции, които САЩ наложиха на Пеевски и на друг известен бизнесмен - Васил Божков, българските власти изготвиха разширени списъци, в които наред с посочените от Вашингтон граждани и дружества са изброени и други свързани с тях фирми и лица. Сред имената фигурира и майката на Пеевски, която през годините бе негов съдружник в медийните му и в други негови бизнесначинания.  Идеята е другите фирми да бъдат предупредени да не работят с "номинираните", защото има риск санкциите "Магнитски" да застигнат и тях.  

Министър Василев не сподели с какво точно е несъгласна бизнесдамата Ирена Кръстева. Той посочи, че се прави проверка, комисия разглежда предоставените от засегнатите възражения документи  и ако се потвърди, че свързаност няма, имената се изключват от списъка. 

Комисията, която включва представители на НАП, заседава веднъж седмично и разглежда новопостъпили данни, като може да допълва или да изважда от списъка. Василев припомни случая с гръцката  "Интралот". Тя също бе в първоначалния списък на МФ -  като фирма с участието на хазартния бос Васил Божков, но седмица по-късно бе изключена. "Установи се при проверка, че в Търговския регистър при вписването е била допусната фактическа грешка и Божков неправилно фигурирал като краен собственик", обясни днес министър Василев. Как стават такива грешки в официална държавна институция, служебният финансов министър не коментира.

Бившите съдружници на Васил Божков - братят Боян и Цветомир Найденови, както и баща им Стефан, също поискаха да бъдат изключени от разширения списък по закона "Магнитски", направен от нашето финансово министерство. В писмо до медиите миналата седмица, те обявиха, че са подали възражения до Министерството на финансите, ДАНС, НАП и Министерски съвет. "Ние сме прекратили всякакви отношения със засегнатите от закона "Магнитски" лица. От март 2020 г. не сме съдружници, акционери, управители и членове на управителни органи. Нещо повече, ние инициирахме много преди мерките по закона "Магнитски" действия за уличаването на Васил Божков в корупционни и пристъпни деяния с риск за нашата сигурност и бизнес", посочиха братя Найденови. Един от критериите, по който България изработва разширените списъци с фирми и физически лица, които попадат или биха попаднали в обхвата на санкциите "Магнитски", е да са били свързани през последните 5 години с Васил Божков и Делян Пеевски и посочените от САЩ 64 техни фирми.

 

ВАС остави без разглеждане искането на “Българско лято” срещу списъка “Магнитски”


ВАС остави без разглеждане жалбата на ПП „Гражданска платформа Българско лято“ срещу включването й от Министерски съвет в списъка на санкционираните по закона “Магнитски”, съобщават от съда.

Върховните магистрати приемат, че оспореното решение на Министерски съвет само по себе си по никакъв начин не засяга възможността на „Българско лято“ да участва в насрочените за 11.07.2021 г. избори. Правото на участие е обезпечено с регистрацията й от ЦИК. 

По отношение на искането за спиране на предварителното изпълнение на акта на Министерски съвет върховните магистрати приемат, че не са ясни фактическите обстоятелства за настъпили вреди. Жалбоподателят не е описал конкретни доводи в тази насока, извън поддържаните възражения по законосъобразността на решението на МС, които са несъотносими към предварителното му изпълнение, а касаят спора по същество.  Поради това искането е недопустимо и следва да бъде оставено без разглеждане.

Определението подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС.

Делян Пеевски също атакува решението на правителството и списъка чрез "Интръст" ЕАД, на което е едноличен собственик на капитала. По това дело още няма произнасяне на ВАС.

 

 

Делян Пеевски атакува пред Върховния административен съд (ВАС) решението на правителството, свързано със санкционираните от САЩ за корупция по закона "Магнитски". Това видя "Сега" в съдебните регистри.

 

Още по темата