Медия без
политическа реклама

Политолог: Президентска република ала САЩ ще донесе промяната у нас

22 Юни 2021
Снимка: БНР

Президентска форма на управление в България ще донесе реалната промяна в България. Тази теза разви пред БНР политологът Слави Василев, който е близък до екипа на президента Румен Радев. Василев обаче посочи, че няма предвид президентска република от типа на Русия или Беларус, а каквато е в САЩ. "Където има много силна законодателна власт, избрана пряко от народа. И много силна изпълнителна власт, която да е избрана пряко от народа. Този политически режим е възможен, ако бъде добре премислен, ако се проведе политическа кампания сред обществото, която да обясни защо е важно да има такава форма на управление", обясни политологът.  Така ще се случи и истинската реформа в държавата, допълни той. "Който и да дойде на власт, каквато и конфигурация да има в следващото НС, вероятността правителството да се корумпира, е също голяма. Защото с времето едни и същи ласки ще накарат новите политици да се променят", смята Василев.  

Той подчерта, че е нужна политическа система, която много ясно да разграничава трите власти - законодателна, изпълнителна и съдебна. Всичко минавало през промени в Конституцията, които можело да бъдат предложени от Радев на следващото Народно събрание. "Власт-власт възпира", каза Василев.

Според политолога най-печеливш като политическа фигура е именно президентът от настоящата ситуация. Другите, които извличали дивиденти, са "Изправи се! Мутри вън", "Демократична България" и "Има такъв народ".

"Ще имаме правителство след изборите, то ще бъде доминирано от партии, които представляват промяната. Дали ще бъде стабилно, плаващо и дали ще участват министри от настоящия кабинет, предстои да видим", прогнозира той.

Според него социологическите нагласи тепърва ще се променят до вота на 11 юли и подкрепата за т. нар. формации на протеста ще нараства, а ГЕРБ и гравитиращите около нея, ще вървят надолу. Той коментира още, че за президентските избори през есента, Радев няма алтернатива.

"Първостепенен и незаобиколим фактор ще е той през следващите 5-6 г.", заключи политологът. 

Още по темата