Quantcast
Член на СЕМ подаде оставка заради казуса Минеков-Кошлуков | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Медии

Член на СЕМ подаде оставка заради казуса Минеков-Кошлуков

От президентството защитиха напусналата Ивелина Димитрова
11 979

Членът на Съвета за електронни медии Ивелина Димитрова е подала оставка, съобщиха от пресслужбата на президентството. Димитрова бе назначена в СЕМ от квотата на държавния глава Румен Радев през юни 2019 г. „Президентът Румен Радев високо цени професионализма на Ивелина Димитрова като член на Съвета за електронни медии от неговата квота. Със своята работа Ивелина Димитрова оправда доверието на президентската институция и на обществото в усилията за утвърждаване на плурализма, професионалните стандарти и журналистическата етика в медийната среда в България. Президентската институция счита, че всеки опит за политизирането на дейността на Съвета за електронни медии е в ущърб на обществото", се казва в съобщението.

Мотивите на самата Димитрова са, че в последните дни в съвета се е загубил добрият тон, както и конструктивният диалог. Според нея СЕМ е пропуснал момента да влезе в ролята на медиатор в конфликта между министъра на културата Велислав Минеков и директора на БНТ Емил Кошлуков, а вместо дебат по важните въпроси за медиите е имало лични нападки и упреци за политически пристрастия, съобщи самата Димитрова в профила си във „Фейсбук“

Неотдавна служебният министър на културата Минеков поиска оставката на генералния директор на БНТ заради прекъсване на програмата за излъчване на брифинг на ГЕРБ. Минеков поиска от съвета да направи проверка, но от СЕМ тогава заявиха, че не могат да се месят в политиката на обществената медия. Впоследствие Кошлуков участва в издание на "Още от деня", където отправи нападки към Минеков. Той пък се появи на следващ ден в същото предаване, където не успя да се възползва от правото си на отговор. 

"Смятам, че само протоколните отговори и цитати от медийния закон във формални писма от регулатора не са достатъчни. Според мен СЕМ пропусна момента да влезе в ролята на медиатор, да проведе открит диалог, с един сериозен мониторингов анализ на фона на обществено недоволство срещу СЕМ и казусите, свързани с министъра на културата и генералния директор на БНТ. На фона на многото упреци към регулатора, които стоят в публичното пространство, изразих мнение, включително и на срещата ни с ОССЕ, че е добре да има един по-дълбок анализ, чрез експертно наблюдение на различните явления и практики в медийната среда и цялостната картина, без да вземам конкретна страна по наболелия казус", пише още Ивелина Димитрова в мотивите за оставката си.

Петимата членове на СЕМ се избират или назначават за срок шест години - трима от тях влизат след гласуване от квотата на Народното събрание, а двама се назначават от президента. 

Ключови думи:

СЕМ, Ивелина Димитрова

Още

Кандидат за шеф на БНР: Да покажем на младите, че съществуваме

26.10.2021

15
СЕМ изслуша двама от кандидатите за титулярен шеф на БНР

25.10.2021

Обновена

514
СЕМ отстрани двама от петимата кандидати за шеф на БНР

13.10.2021

1580