Quantcast
Кунчев: Неваксинираните да си плащат лечението за ковид | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Кунчев: Неваксинираните да си плащат лечението за ковид

Русия и Великобритания могат да влязат в червения списък на страните, от които е забранено влизане в България
Обновена
8 140
 Илияна Кирилова

Неваксинираните да плащат лечението си, ако се разболеят след заразяване с ковид. Тази идея лансира пред Нова тв главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Според него здравната система е направила всичко възможно, за да осигури ваксини на населението, но за да се ускори ваксинацията, са необходими насърчителни мерки.

"Аз съм привърженик на американския модел - хората, които са отказали да се ваксинират, да заплатят за лечението си. Има най-различни варианти за стимулиране на ваксинацията - от раздаване на бира и пица в САЩ, през неплатен отпуск вместо болничен в Москва, до бонуси като например тези, които собственикът на курорта "Албена" предостави на персонала си - по 500 лв. за всеки, който си постави ваксина, разбира се без хората, които са преболедували", посочи д-р Кунчев.  "Когато професията ти е такава, че има риск за хората, с които общуваш, е недопустимо да отказваш ваксина", смята той. 

13 027 дози ваксини са поставени през изминалото денонощие, показва Единният информационен портал. С това общият брой на поставените дози e 1 761 277.  Завършен ваксинационен цикъл имат над 805 хиляди души, което е около 11% от населението на страната.

Главният държавен здравен инспектор посочи, че още няма решение, както и единно мнение сред научната общност, за поставянето на трета доза ваксина наесен. По този въпрос още се работило, защото още няма ясно колко е продължителността на имунитета след поставената втора зона.

При индийския вариант на коронавируса противодействието на ваксините от заразяване е по-слабо, но те се справят чудесно по отношение на протичането на болестта и смъртността, каза още Кунчев.

НОВОЗАРАЗЕНИ

78 са новите случая на коронавирус през последното денонощие. Това са 24 случая по-малко от вчера и 0,6% от направените 13 480 теста, показват данните на Единния информационен портал към полунощ.

Най-много са откритите носители на заразата в София - 29, следва Варна и Бургас със съответно 8 и 5 нови случая. В 9 области няма новозаразени, в останалите - случаите са единични. Девет области в страната са без нито един новозаразен - Благоевград, Велико Търново, Враца, Кърджали, Пазарджик, Силистра, Смолян, Търговище.

Под 1500 пациенти с Ковид-19 са настанени в болница, от които 179 са в интензивни отделения. 12 души са починали, като излекувани са посочени 188 души. 

ЗОНИ

От днес влиза в сила светофарна система за пропускане на чужденци по граничните пунктове. Тя разделя страните на зелена, оранжева и червена зона в зависимост от броя на заболелите и процента на положителните проби. За влизащите от страна в зелената зона влизането ще е най-облекчен. От оранжевата зона освен представяне на сертификат, избирателно ще бъдат правени тестове, а идващите от червена зона няма да бъдат допускани у нас. Списъкът със страните по зони ще се обновява веднъж седмично.

Според главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев страните, в които е разпространен индийският вариант на коронавируса, ще попаднат в червената, забранителна зона. "Това е според новата заповед на здравния министър", заяви Кунчев и посочи като примери Русия и Великобритания. Индийският вариант на вируса е 60% по-заразен, но все още има противоречиви данни дали протичането на болестта е по-тежко, посочи още Кунчев. Според него няма съмнение, че този вариант ще дойде в България, въпросът е това да не стане ударно и да окаже натиск на здравната система.

От днес ковид-сертификатите на всички гранични пунктове у нас ще се проверяват електронно. За целта 167 здравни инспектори ще бъдат командировани на граничните пунктове, за да поемат потока от проверки. 

Ключови думи:

коронавирус, заразени

Още

Напусна ни големият художник Михалис Гарудис

17.10.2021

1147
Ковид пациентите в болниците застрашително се увеличават

16.10.2021

Обновена

5727
САЩ отварят отново границите си, но само за ваксинирани

15.10.2021

Обновена

1136