Медия без
политическа реклама

Ричард Брансън излетя в Космоса

11 Юли 2021

 Ричард Брансън излетя в Космоса, с което изпревари с девет дни Джеф Безос, който планира да предприеме суборбитален полет на 20 юли със своята компания Blue Origin. Полетът бе планиран за 16,30 ч. (българско време), но заради лоши метеорологични условия се осъществи повече от час по-късно.

Космическият кораб излетя от космодрума Truth or Consequences в едноименния град в Ню Мексико.

Virgin Galactic на Брансън използва своя космически кораб Unity-22 за едночасовия престой в Космоса. Той започна своя полет от височина 16 км, а дотам бе  вдигнат от самолет-носител. След това Unity-22 ускори, за да се издигне на височина от 80 километра над Земята - до границата, която в САЩ се смята за началото на космоса. 

Това бе четвъртият тестов полет на Virgin Galactic и първата мисия с двама пилоти и четирима техници на борда (преди това, на 22 май, имаше полет с двама пилоти). Към Брансън се присъединиха главният инструктор на астронавтите Бет Моузес, старши инженерът по оперативни дейности Колин Бенет и вицепрезидентът на компанията за изследователски операции Сириша Бандъл. Дейв Маккей и Майкъл Масучи ще летят също така с космическия кораб Unity-22.

Virgin Galactic излъчи полета на своя уебсайт, Twitter, Facebook и YouTube.

Virgin Galactic от Ричард Брансън и Blue Origin от Джеф Безос са единствените компании, които се конкурират в суборбиталния космически туризъм, отбелязва CNBC.