Медия без
политическа реклама

Енергийният министър поиска оставки в "Булгартрансгаз"

Държавното дружество не питало КЕВР дали да поеме дълг от над 2 млрд. лв. заради "Балкански поток"

05 Юли 2021
Илияна Кирилова
Андрей Живков

Министърът на енергетиката Андрей Живков е поискал от Българския енергиен холдинг (БЕХ) да отстрани ръководството на „Булгартрансгаз“ ЕАД.

Причината е проверката на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в „Булгартрансгаз“ ЕАД, която потвърждава, че държавното газово дружество не е спазило нормативните изисквания да получи предварително одобрение за строежа и финансирането на газопровода "Балкански поток".

В нарушение с Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката „Булгартрансгаз“ ЕАД не е поискал предварително одобрение от КЕВР както на сключването на договорите за изпълнение на строителните дейности, така и на банковите заеми, с които са извършени плащанията за тях. 

В резултат от сключените договори за заем „Булгартрансгаз“ ЕАД е увеличил задлъжнялостта си от 4 млн. лв. в началото на 2019 г. на над 2.6 млрд. лв. днес, посочват от министерството на енергетиката. „Булгартрансгаз“ изобщо не е уведомило енергийния регулатор за теглените заеми.

Според служебния министър на енергетиката Андрей Живков подобно драстично увеличение на задлъженията е оправдано, само ако предполага повишаване на паричните потоци в компанията. "Тази прогноза не се потвърждава от направения финансов анализ на проекта "Балкански поток". Днешната проверка на КЕВР потвърждава, че проектът "Балкански поток" оказва негативно влияние върху цялостното финансово състояние на „Булгартрансгаз“ ЕАД и води до свръхзадлъжнялост на дружеството. Това потвърждава изводите на Министерството на енергетиката за неефективно управление на държавния газов оператор", се посочва в съобщението на министерството.

В ОЧАКВАНЕ НА ОТГОВОР

От БЕХ все още не са отговорили дали ще се вслушат в призива на служебния министър за отстраняване на ръководството на "Булгартрангаз". В края на април, седмица след изборите, ръководството на дружеството бе назначено след тихомълком проведен конкурс. Начело с 5-годишен мандат остана изпълнителният директор Владимир Малинов и още един от членовете на борда – съпругът на пиарката на премиера Бойко Борисов Севделина Арнаудова – Делян Димитров. В управата влезе Дарина Колева, която заменя отстранената още в края на януари 2021 г. Таня Захариева.

ЗАЕМИ

Строителството на разклонението на "Турски поток", което прекосява България и бе наречено от правителството на Бойко Борисов "Балкански поток", бе възложено след странно протекъл конкурс на саудитския концерн "Аркад" и българо-немската "Ферощал Балкангаз". Капацитетът му е почти изцяло резервиран за пренасяне на руски природен газ. 

Договорите с "Аркад" за 2.2 млрд. лв. без ДДС за линейната част и с "Ферощал Балкангаз" за 360 млн. лв. без ДДС за двете компресорни станции бяха подписани през есента на 2019 г. По информация, публикувана от Медияпул, "Булгартрасгаз" първоначално със заем авансово е платил на двете фирми 200 млн. евро, макар да е трябвало да стори това със свои средства. През 2020 г. е взета втора порция заеми за 487 млн. евро, а тази пролет - нови 156.5 млн. евро заем. 

Още по темата