Медия без
политическа реклама

Нидерландски разследващ журналист е прострелян с 5 куршума

Петер де Врийз е в болница с опасност за живота

07 Юли 2021Обновена

Неизвестно лице е стреляло по известния нидерландски журналист Петер де Врийз, който е сериозно ранен и откаран в болница, съобщиха световните информационни агенции.

"Питър де Врийз е прострелян. Той е откаран в болница със сериозни наранявания. Детективите са започнали мащабно разследване", се казва в съобщение на полицията.

Журналистът е бил поканен като гост в телевизионна програма. Стрелбата е открита на улицата, след като той е напуснал студиото. Очевидци твърдят, че са чули поне пет изстрела, като един куршум е улучил главата на журналиста.

Според източници на една от магистралите близо до Амстердам полицията е задържала човек, който е заподозрян за участие в нападението.

Носителят  на награда ЕМИ Де Врийз е известен криминален разследващ журналист, който е свидетелствал в съда като експерт по редица наказателни дела. Бил е под полицейска защита от доста време. Той твърди, че е в "черния списък" на лидера на престъпния картел "Ангелите на смъртта" Ридуан Тахи, който беше арестуван през 2019 година в Обединените арабски емирства и по-късно екстрадиран в Нидерландия.

По-късно бе съобщено, че стрелбата е станала близо до площад Лейдсенплейн, както и че има трима арестувани. Де Врийс е тежко ранен с 5 куршума, един от които го е улучил в главата. Той е и с опасност за живота.

 Нидерландският премиер Марк Рюте определи нападението като шокиращо и непонятно. По думите му, това не е атака само срещу де Врийс, а срещу свободата на словото в страната.

В миналото Де Врийз е получавал полицейска защита след заплахи, свързани с участието му в наказателни дела срещу високопоставени личности като репортер и в съда.

Един от тези случаи е отвличането на бирения магнат Фреди Хайнекен през 1983 г. По-късно книгата на журналиста по случая е претворена във филм с участието на Антъни Хопкинс. Тя разказва историята "отвътре" за планирането, изпълнението, разследването и развръзката - последиците и неизбежния провал на похитителите на бирения магнат, след като за него бе даден най-големият откуп, плащан някога за отделен човек. Това е едно от най-сензационните отвличания в Европа. Най-богатият холандец - милиардер (починал в началото на 2002 г.) е отвлечен през 1983 г. за три седмици, преди да бъде освободен невредим, след като за него са платени 35 млн. холандски гулдена (около 16 млн. днешни евро). Петимата младежи-похитители са вкарани в затвора, като единият от тях е открит през 1994 г. избягал в Парагвай от журналиста Петер де Врийс.

През 2016 г. Де Врийс подаде жалба за смъртна заплаха срещу един от мъжете, замесени в отвличането, прословутия гангстер Вилем Холедер. През 2013 г. похитителят на Фреди Хайнекен, Вилем Холедер, бе осъден за отправяне на заплахи по адрес на журналиста. Холедер в момента излежава доживотна присъда затвор заради участието си в пет убийства.

 Де Врийс също така е доверено лице на основния свидетел в съдебен процес срещу наркобарон, който привлече вниманието в Нидерландия, след като през 2019 година бяха убити адвокатът и братът на основния свидетел. Полицията отказва коментар, дали нападението срещу журналиста е свързано с процеса.

Журналистът е редовен участник в токшоутата в страната. Миналата седмица е започнал кампания за събиране на 1 милион евро за разрешаването на случай, свързан с убийството на младата жена Таня Гроен, за да може ''справедливостта да възтържествува'', докато родителите ѝ са живи.

 

Реакции

Ръководителят на ЕС Шарл Мишел осъди разстрела на нидерландския журналист Петер Р. де Врийс, който се бори за живота си след покушение в центъра на Амстердам. "Това е престъпление срещу журналистиката и атака срещу нашите ценности на демокрация и върховенство на закона. Ние ще продължим безмилостно да защитаваме свободата на словото", написа Мишел в Twitter.

Още по темата