Quantcast
От "Титаник" до водката на Тръмп | СЕГА
facebook
twitter

Уикенд

От "Титаник" до водката на Тръмп

Музеят на провала събира издънки от цял свят
56
Самюел Уест

В света има редица малки и големи музеи, от странни по-странни. Обект на самостоятелни експозиции са нудлите, фалосите, бодливата тел, бонбоните, паразитите, дори нашийниците за кучета. Съществува и Музей на провала. Първоначално той отваря врати в Хелзинборг, Швеция, но експозицията е пътуваща и е била също във Франция, в Калифорния (САЩ), в Китай, Южна Корея, Канада...

Коронавирусната пандемия помете като ураган експозициите навсякъде по света. Някои затвориха временно, други - завинаги, а мнозина се принудиха да качат голяма част от колекциите си онлайн. Това направи и Музеят на провала, в който могат да се видят зелен кетчуп, пластмасово колело, електрошокова маска за лице, филм на DVD за еднократна употреба, който може да се гледа само 48 часа, и други иновации, за които никога не сме чували по една причина: всички те са се провалили и бързо-бързо са били спрени от пазара.

Оказва се, че

 

80-90% от предприемаческите начинания са неуспешни

 

Само през 2019-а на световния пазар са пуснати над 35 000 нови продукта - и повечето от тях са потънали безследно в бездната на провала. "От него може да се научи много повече, отколкото от успеха", твърди създателят и куратор на музея Самюел Уест. "Ние величаем успеха и демонизираме провала", твърди той в интервю пред немското сп. "Шпигел". "Това е погрешно, защото провалът е в основата на всяка иновация. Освен това с подобно отношение по темата хората се страхуват да рискуват."

Уест е доктор по психология. В продължение на 10 години той изучавал иновациите в сътрудничество в различни компании. Чудел се дали да напише книга, или да организира семинар по темата. Но след като посещава Музея на разбитите сърца в Загреб, Хърватия, той решава - и той ще направи музей, но на провала. Първоначално в колекцията са представени 51 издънки.

Днес са над три пъти повече. От реплики на исторически провали като "Титаник" до малко познатия шведски кораб "Васа" от XVII век, който трябвало да бъде най-мощният боен кораб за онези времена, но потънал безславно още с първото пускане на вода. 

Музеят на провала, противно на името си, се оказва успех. Но 

 

Самюел също познава горчивия вкус на издънката:

 

"Когато купих домейна за страницата на музея - https://museumoffailure.com/, бях много развълнуван. Казвах си: "Леле, това е страхотна идея, жестоко". Купих го, мисля, че пиех бира тогава, не съм сигурен. Няколко дни по-късно получих имейл за потвърждение: "Поздравления, вие регистрирахте Musuumoffailure.com"... Ха-ха-ха. Написал съм грешно "музей". Уест получава и други уроци от училището на провала. През 2019-а шведският вестник The Local съобщи, че той е обявил банкрут, след като Никлас и Джери Мадсен заведоха дело срещу него за права върху половината от идеята (и приходите от нея).

Музеят си дава сметка за това, че не всички се учат от грешките си. По време на президентския мандат на Доналд Тръмп експозицията включваше олтар на популярния предприемач, където са изложени неговите бизнес издънки: настолна игра "Тръмп", подобна на "Монополи"; водка, говежди пържоли и лед с марката "Доналд Тръмп". Тръмп е имал и авиокомпания и казина, които не са се оказали сполучливо бизнес начинание.

В Музея на провала

 

има също изповедалня за издънки,

 

където можеш да направиш публичен своя собствен провал. Признанията са навсякъде, разказва психологът и описва личните истории на посетителите, сред които най-чести са неуспешните бракове (понякога до три един след друг), както и усещането за провал като родител.

Предметите се обновяват периодично. В началото Самюел ги купувал откъде ли не, след като нашумял, започнали да му пращат и дарения. Повечето му експонати са от Северна Америка и Европа, но има и любопитни примери за обратното - като секс кукла от Китай.

"Куклата е от 2016-а. Висококачествена и много скъпа. В Китай икономиката на споделянето заема голям дял. Става въпрос за стоки и услуги като AirBnB и Uber, където не притежаваш нещата, а просто ги отдаваш под наем. Усещате ли накъде бия? И така, компанията решила, че секс куклата им е много скъпа и обикновеният, средностатистически човек не може да си позволи секс кукла за 3000 евро. Но пък може да иска да я ползва само за ден. Компанията стартирала с бизнес идеята за приложение, с което си поръчваш секс куклата. Например - поръчваш си Мис Африка, Мис Азия, Мис Европа и така до пет модела. Поръчваш куклата, която искаш, доставят ти я, носят я до вкъщи или до офиса или където искаш да я ползваш. Има си и инструкции. Куклата е за теб в следващите 24 часа. Струва 40 евро, което си е доста разумна цена. После идват, взимат куклата, почистват я и я пращат на следващия. (...) Компанията оцеляла цели три дни. Обаче най-якото е, че ни дариха една кукла".

След трудната пандемична година през това лято музеят отпътува за Тайпе, Тайван.

Още

Топ 5 на срамните парламентарни издънки

07.03.2021

6632
Светиите и зехтините на остров Брач
Кой уби генерал Скобелев

22.10.2021

1940