Quantcast
Блокирана е смяната на шефове в горските предприятия | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Блокирана е смяната на шефове в горските предприятия

Кадрови промени в пет от шестте държавни горски стопанства са обжалвани в съда
7 555
 Илияна Кирилова
Министърът на земеделието и храните Христо Бозуков смени ключови кадри в държавните предприятия, които стопанисват горите.

Промените в управителните съвети на пет от шестте държавни предприятия, които стопанисват горите в България, са блокирани от съда, показа справка на "Сега" в Търговския регистър. Така рокадите в ръководството на горските стопанства, които започна служебният министър на земеделието, храните и горите Христо Бозуков все още не са факт.

Северозападното държавно предприятие, което стопанисва горските масиви във Враца, Лом, Видин, Монтана, Ловеч и останалите градове в тази част на страна, остава със старото ръководство. В управителния съвет влизат Цветко Цветков, Диана Иванчева и Деян Бенински. И тримата са подали жалби във Върховния административен съд срещу заповедта на министъра, с която са освободени от длъжност. На база на това Окръжен съд - Враца спира вписването на промените в Търговския регистър.

Сходен е казусът и със Североизточното държавно предприятие в Шумен,чиито членове на управителния съвет Бейзат Яхя и Андрей Неделчев обжалват освобождаването си в Административен съд София-град. Поради това промените в Търговския регистър са блокирани с определение на Окръжния съд в Шумен.

Бейзат Яхя е баща на Илтер Бейзатов, който лидер на шуменската листа за кандидат-депутати на ГЕРБ. И двамата са бивши фунцкионери на ДПС в областта, които впоследствие се прехвърлят в партията на Бойко Борисов. "Сега" публикува няколко разследвания за горското в Шумен и неговото териториално поделение - ловно стопанство "Паламара", където бившият премиер обича да ловува. 

Смените в ръководството на Южноцентално държавно предприятие в Смолян също все още не са вписани в Търговския регистър. Със заповед на министъра са освободени от управителния съвет Ботьо Арабаджиев и Венцислав Чолаков. Последният е обжалвал отстраняването си, като с определение на Окръжен съд - Смолян е спряно регистърното производство. На по-горна инстанция обаче Апелативният съд в Пловдив на 5 юли постановява освобождаването на Чолаков да бъде вписано. Към настоящия момент това не е станало факт. Другият член на УС Ботьо Арабаджиев също е обжалвал заповедта на министъра и освобождаването му все още не е вписано в Търговския регистър.

В управлението Югоизточното държавно предприятие в Сливен все още фигурира Георги Йорданов, който е обжалвал отстраняването си пред Административен съд София-град. Първоинстанционният съд в Сливен спира регистърното производство до приключване на делото срещу уволнението на Йорданов.

По същия начин стоят нещата и в Северноцентрално държавно предприятие в Габрово, откъдето е освободен Георги Костов. Вписването на промените е спряно от Окръжния съд заради жалба на Костов срещу заповедта на министъра. 

Единствено в Югозападно държавно предприятие в Благоевград не са блокирани кадровите промени. От управителния съвет на горското са заличени Ваня Каменова и Мария Маринова.

 

Още

Руският сержант Шишимарин - от украинската граница до затвора
Кейт Мос защити Джони Деп в съда

26.05.2022

906
"Автомагистрали" има трима нови шефове

24.05.2022

891