Quantcast
Един човек – два гласа: Из странностите на машинния вот | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Един човек – два гласа: Из странностите на машинния вот

ЦИК за малко не унищожи контролна разписка заради повторно гласуване на избирател
6 688
 Илияна Кирилова
Разписките се събират в специална кутия, подобно на бюлетините.

Недостатъците на машините за гласуване раждат странни казуси, сред които Централната избирателна комисия (ЦИК) понякога се губи.

Пример за такъв случай е машинна секция в Радомир. Избирател е гласувал, но устройството не изкарва контролна разписка и не отчита вота му. От секционната комисия му дават втора карта, с която той гласува отново. Тогава обаче машината изкарва две бележки и отчита два пъти гласа му.

От районната избирателна комисия (РИК) в Перник, която отговаря за въпросната радомирска секция, коментират случилото се с „Информационно обслужване”, след което търсят становището на ЦИК. Казусът докладва членът на комисията Емил Войнов, който препоръча едната от двете контролни разписки да бъде унищожена и да се преброят всички бележки в секцията. Колегите му мълчаливо подкрепиха предложението му, при това с единодушие.

Отрезвяване

Малко по-късно обаче някои се усетиха, че са направили грешка. Шефът на ЦИК Камелия Нейкова направо поиска идеята на Войнов да се прегласува и отхвърли. „Считам, че е абсурдно да сме гласували такова нещо – да се унищожи контролна разписка”, подкрепи я Йорданка Ганчева. И посочи, че комисарите могат, ако решат, да изискат самата машина, за да прегледат какво е записано в нея.

Войнов обаче държеше на своето: „Значи тук машината за гласуване не е виновна. Просто един избирател е гласувал два пъти, два пъти му е отчетен гласът и машината е разпечатала две контролни разписки. Това е фактическото положение. Ако приемем, че дойде в ЦИК протокол с несъответствие и правим анализ, ние откъде ще знаем този двоен глас за коя партия или коалиция е?”

А тайната на вота?

Притеснена се намеси секретарят на комисията Севинч Солакова: „Какво ни дава право ние да разкрием вота? Никой няма право да разкрие вота на избирателя, ако той не желае това. А ние ще му разкрием вота, ще извадим дори от флашката този глас. Кой ни дава право на това?”

„Как така ЦИК взима решение да унищожава глас? Поредният абсурд в ЦИК”, започна да се повтаря Ганчева. А също и Нейкова, която заяви, че предното единодушно гласуване е „недоразумение”, което трябва да се поправи.

„Първо, аз не казвам, че вотът на избирателя е разкрит. Никой не е казал, че разписките са разгънати. Второ, ние не унищожаваме глас, а вие предлагате да узаконим това един избирател да може да гласува два пъти и да му се отчете два пъти гласът. Това предлагате вие”, реагира засегнат Войнов.

Как се унищожава глас?

Това възпламени колегите му. „Моля да не вменявате какво узаконяваме. Аз не знам ние по кой ред ще унищожим разписка и ще дадем такива указания на районната избирателна комисия, а тя на секционната избирателна комисия. Коя точно разписка ще изкараме от кутията, как ще я изкараме, как ще я унищожим и къде ще го опишем това нещо?”, избухна Ганчева.

„Проблемът е защо изобщо е допуснат да гласува два пъти”, зачуди се зам.-шефът на ЦИК Росица Матева. „Той трябва да има две различни карти. Кой му ги е дал?”, възмути се на свой ред Димитър Димитров.

Накрая дискусията се изчерпа, предложението на Войнов беше гласувано отново и отхвърлено. Но изглежда остана изискването към РИК-Перник в радомирската секция да бъдат преброени отново всички разписки.

Още

Заради ЦИК избухна спор за правомощията на президента

26.10.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2742
ЦИК отхвърли покана за среща от президентството

25.10.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4840
Листите на ГЕРБ – предимно изпитани кадри и малцина новаци

11.10.2021

Екип на Сега

4152