Медия без
политическа реклама

Бивш военен министър се озова в надзора на ВиК холдинга

Комитова е назначила лидера на партия "Нова алтернатива" Николай Цонев в държавното водно предприятие

БНР
Министър Комитова сложи действащ партиен лидер ибивши военен министър в надзора на държавния Вик холдинг

Служебното правителство отново направи странно назначение на ключов пост. Министърът на регионалното развитие Виолета Комитова тихомълком е сменила Надзорния съвет на Български ВиК холдинг. Най-голямата изненада е, че е назначила там и Николай Цонев - бивш министър на отбраната в кабинета "Станишев" (от квотата на НДСВ в Тройната коалиция). Няма данни новоизпеченият надзорник да притежава каквато и да било експертиза във водната област. Освен като силов министър той е известен като предприемач и мениджър, но в други сфери (например хлебопроизводство и туризъм), и като преподавател, а в допълнение не е спирал да се занимава с политика - и в момента е партиен лидер и ръководи "Нова алтернатива", която на последните избори призова симпатизантите си да гласуват за формацията на Слави Трифонов. Любопитен детайл е, че Камелия Нейкова, която оглавява Централната избирателна комисия, бе предложена от "Има такъв народ", но всъщност е кадър на Николай Цонев -  през 2008 г. Нейкова тя стана зам.-министър в ръководеното от него военно ведомство, а после влезе в неговата партия "Нова алтернатива". 

 

Акционерното дружество "Български ВиК холдинг" ЕАД бе създадено от кабинета "Борисов" през януари 2020 г.  В него влязоха всички дялове и акции на държавата във ВиК дружествата в цялата страна. Основната му дейност до момента е да отпуска пари на закъсали водни оператори. Съмненията са, че ВиК холдингът е поредната касичка, създадена от предното управление за непрозрачно и неефективно харчене на държавни ресурси.   

Освен Николай Цонев в надзорния съвет на ВиК холдинга са назначени Надежда Николова и Николай Ганев. Министър Комитова е подписала заповедта за кадровите промени на 5 юли, става ясно от документите, внесени в Търговския регистър. Новите назначения вече са вписани. Бившият силов министър и другите двама в НС заемат постовете до провеждането на конкурс за местата в Надзорния съвет на ВиК холдинга,  гласи заповедта на служебния министър. 

 

Не е ясно с какви мотиви министър Комитова е променила надзора на държавното предприятие и защо е сложила там тъкмо Николай Цонев. Напоследък усилено се коментира, че бившият военен министър на Станишев е близък със сегашния служебен премиер Стефан Янев и дори се очакваше точно той да поеме министерството на отбраната, при това като вицепремиер. После пък плъзна новина, че е станал съветник на Янев, но информацията не бе потвърдена. Впрочем преди доста време в. "Сега" зададе въпрос на пресслужбата на служебното правителство кои са съветниците на премиера и на министрите, но до ден-днешен отговор няма. По времето, когато Николай Цонев е военен министър, Стефан Янев става бригаден генерал, а през юли 2009-а, дни преди края на кабинета "Станишев", е назначен за шеф на дирекция „Политика за сигурност и отбрана“ в МО.

 

Кой е новият ВиК надзорник

В биографията на Николай Цонев се посочва, че е офицер от българската армия, предприемач, политик, лидер на политическа партия "Нова алтернатива"  (учредена 2012 г.) и бивш министър на отбраната (2008 – 2009 г.) 

Учил е счетоводство в УНСС, завършва и философия  - в СУ.  През 2006 г., от 2002 г. преподава в УНСС,  от 2013 г. е Главен асистент в катедра "Икономика на туризма", а през 2019 г. е избран за ръководител на катедрата. 

Бил е управител на компании, работещи в сферата на леката промишленост, сред които и производителят на хляб "Нилана". 

В периода  1999-2000 г. оглавява дирекция „Управление на доставките“ в Министерството на отбраната. През 2001 г. става съветник на военния министър Николай Свинаров (НДСВ). Година по-късно поема Изпълнителната агенция „Социални дейности“ към МО.

След края на кабинета "Станишев" Николай Цонев е разследван за злоупотреби в Министерството на отбраната. На 1 април 2010 г.  при зрелищен арест бившият министър е обвинен за предлагане на подкуп на следовател, а зам.-градският прокурор Роман Василев го нарича „абсолютен престъпник“. 

Цонев е съден по четири дела, вкл. и за неиззгодни сделки по времето, когато е ръководил дирекция „Управление на доставките“ в Министерството на отбраната. Оправдан е по всички казуси. 

 

Ключови думи:

Николай Цонев