Quantcast
Прокуратурата пусна срещу 5000 лв. антимафиота, прегазил дете | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Прокуратурата пусна срещу 5000 лв. антимафиота, прегазил дете

42-годишният служител на МВР е вече с обвинение за смъртта на 8-годишното момиченце от
Обновена
6 816
 Илияна Кирилова

Служителят на МВР, който в понеделник блъсна фатално 8-годишно момиченце на пешеходна пътека в село Братаница, е пуснат от прокуратурата срещу 5 000 лв гаранция. Това става ясно от официално съобщение на държавното обвинение. В него се казва и, че 42-годишният служител на сектор „БОП“-Пазарджик В.П. е вече с повдигнато обвинение за причинената смърт на детето. 

8-годишното момиченце почина, след като бе блъснато от служебен автомобил на МВР на пешеходна пътека. "Около 11:40 часа на главната улица в село Братаница, служител на МВР, със служебен автомобил, е блъснал детето",  съобщи в понеделник говорителят на ОД на МВР-Пазарджик Мирослав Стоянов, цитиран от БНР. "На мястото са били изпратени полицейски екипи и линейка на "Спешна помощ". Малко по-късно детето е починало", каза Стоянов.  "Не бих могъл да уточня на този етап звеното, в което работи служителят, единствено мога да уточня, че се касае за служител на МВР със служебен необозначен автомобил. На този етап не ми е известно да има употреба на алкохол, но това тепърва ще се изясни, тъй като на служителя ще бъде взета и кръвна проба за лабораторен анализ", добавя той.

„Родителите (на детето) живеят в селото. Нещата са така, че движението минава от тук - пътят от Септември до Звъничево е отбит, целият трафик минава през Братаница. Молбата на жителите на селото е - колкото може да има присъстващи контролни органи, да се контролира движението“, коментира пред Националното радио и кметът на Братаница Георги Спасов.

От вторник сутринта има засилено полицейско присъствие в селото. На няколко пъти хора от населеното място се събираха на мълчаливи протести и бдения. 

Жителите на селото обвиняват за смъртта на детето и Спешната помощ. Според тях линейката фатално закъсняла. „Минимум 20-25минути са били. В най-добрия случай. Хората наоколо, които  бяха и не правеха изкуствено дишане, казват че са минали 30-35 минути докато дойде линейката. Ако беше дошла, Мони щеше да оцелее. В началото пулсът й беше силен. Тя имаше силен пулс”, спомня си Десислава Колева пред Нова тв. 

Регистърът на Спешна помощ и GPS -системата показват, че линейката е тръгнала на 1-вата минута от получаването на сигнала. „Сигналът е получен в 11.40 часа. Екипът пристига на място в 11.51. Детето е в клинична смърт, реанимация в пълен обем-  и тръгва да се кара в Спешно отделение на МБАЛ- Пазарджик. Нека да разбием вече тази мантра за бавната Спешна помощ!” заяви д-р Борис Манев,  директор на ЦСМП- Пазарджик.

Събралите се във вторник на протест жители на Братаница поискаха обезопасяване на централната улица на селото, която се явява част от пътя Велинград- Пазарджик  и на която ежегодно стават инциденти.

 

Още

МВР: Спецпрокуратурата отказва арести на престъпни групи

25.10.2021

Обновена

8601
Рашков: Събират се много сериозни доказателства срещу Борисов

14.10.2021

30924
МВР състави актове на протестиращите с камиони

13.10.2021

1903