Медия без
политическа реклама

Регионалната министърка уволни шефа на АПИ за блокирани ремонти

Договори за 2.9 млрд. лева с неосигурено финансиране отиват в прокуратурата

20 Юли 2021Обновена
БГНЕС

Министър Виолета Комитова уволни председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Апостол Минчев, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Минчев, който бе назначен от Комитова на мястото на предния шеф Георги Терзийски, оцеля на поста по-малко от два месеца. Малко по-късно дойде новината, че Комитова е освободила още един ръководител на АПИ  - Ивайло Денчев, член на управителния съвет.  

Апостол Минчев е уволнен, защото на своя глава е решил да блокира пътните ремонти, обясниха от МРРБ.  Вече бившият председател е подписал нареждане за прекратяване от днес, понеделник, на всички проекти, свързани с ремонти и реконструкция на републикански пътища, и за изтегляне на техниката - до ново нареждане.  Досега много фирми се оплакваха, че държавата им пречи да работят, но най-вече чрез неплащане на вече извършени работи.  А през ден министър Комитова уверява, че блокирани СМР няма и че единствените случаи на намеса на МРРБ и АПИ са там, където се работи по обекти, които нямат строителни визи. 

 

Уволненият шеф  може би е решил да "замрази" изцяло ремонтните дейности, възложени от АПИ, заради липсата на финансиране. Както вече стана известно, в последните месеци на кабинета "Борисов" пътната агенция, разполагаща с бюджет за ремонти под  400 млн. лева, е пуснала проекти на многократно по-голяма стойност, без парите да са осигурени. Оказва се обаче, че Минчев е приложил двоен аршин. „Вчера имахме среща с ръководството на АПИ. Те не поставиха въпроса за това, че имат намерение да извършат това действие, което по-късно разбрахме от кметове. Г-н Минчев до петък е разплатил доста пари – може би на приятели и фирми, а от понеделник нарежда на всички останали да спрат да работят“, обясни служебният регионален министър.

Арх Комитова обяви, че в петък, на 23 юли, кани на среща  в МРРБ всички кметове и фирми, засегнати от действията на Апостол  Минчев. 

 

В РЪЦЕТЕ НА ТЕМИДА

Междувременно Комитова и министърът на финансите Асен Василев сезираха главния прокурор Иван Гешев за злоупотреби в Агенция "Пътна инфраструктура".  Причината - при одобрен бюджет за текущи ремонти и поддръжка за 2021 г. в размер на 382 млн. лв. АПИ е възложила дейности на стойност близо 2,9 млрд. лв., като от тях 1,45 млрд. лв. са поети ангажименти  през 2021 г., а 1,4 млрд. лв. – за 2022 и следващи години.  

Двамата служебни министри да са изпратили  в прокуратурата документацията за ремонтите, които са били възложени, без да са осигурени парите, вкл. и доклади от шефа на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура"  до УС на АПИ.  В тях се съдържат допълнителни и извънредни задания за ремонти, като се посочва, че дирекцията не разполага с необходимия финансов ресурс за обезпечаване на заданията и че се разчита средства да бъдат осигурени с постановления на МС.  

Тези решения нарушават Закона за публичните финанси (ЗПФ), указанията към него и Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор (ЗФУКПС), смятат двамата  служебни 

В сигнала до прокуратурата се посочват случаи на значително надхвърляне на прогнозната стойност на договори, сключени с обществени поръчки. Според справка, предоставена от АПИ, УС на Агенцията е възлагал допълнителни и извънредни дейности многократно над стойността на сключените договори, като само за 40 договора общото оскъпяване е 2.9 млрд. лв.
 

Още по темата