Медия без
политическа реклама

Матурата по професия става задължителна от догодина

Държавните зрелостни изпити ще започват половин час по-късно - от 8:30 ч., а коледната ваканция ще е 2 дни по-кратка

ЕПА БГНЕС
Догодина зрелостниците ще се явяват на матура половин час по-късно, но за сметка на това пък вторият им изпит ще е по-сложен

Матурите за 12-класниците догодина ще са на 18-ти и 20-ти май. Седмокласниците ще държат изпити на 14-ти и 16-ти юни, а 4-класниците - на 26-ти и 27-ми май. Учениците пак ще почиват 4 пъти през годината, но с един ден по-малко от 2020 г. Матурата по професия пък става задължителна за младежите от професионалните гимназии. Това предвиждат проекти на заповеди за държавните зрелостни изпити, за националните външни оценявания и за графика на учебното време за предстоящата нова 2021/22 учебна година, предложени от МОН.

 

Зрелостници

МОН запазва традицията матурите за зрелостниците да са през един ден - тази година матурата по български език и литература беше на 19-ти май, а по предмет по избор - на 21 май. Догодина зрелостните изпити са планирани за 18-ти и 20-ти май, но с нов начален час - от 8:30 часа

За първи път през следващата учебна година всички дванадесетокласници, които изучават професия, ще положат втори задължителен държавен изпит по теория за придобиване на професионална квалификация - на 20-ти май. Досега те можеха да избират дали да се явят на втора матура по общообразователен предмет по избор, или по теория на професията (т.е. можеха и да не държат изпита по теория на професията, който вече става задължителен). Изпитът по практика също си остава, както досега. Той е на различни дати в различните училища.

Зрелостниците от езиковите гимназии също трябва да се подготвят за промени, влезли в сила преди няколко години. Първата задължителна матура аз тях ще си остане по български език и ще е върху материала, изучаван в общообразователната подготовка в последните две години от обучението. Втората матура обаче следва да е по един от трите или четирите профилиращи предмета, изучавани във втория гимназиален етап. Тя вече ще е по-сложна, тъй като ще е върху профилираната подготовка, изучавана в 11-и и 12-и клас.

Учениците могат да се явят на допълнителна матура по предмет по избор в дните от 26-ти май до 3-ти юни 2022 г.

 

Четвъртокласници

Изпитите за 4-класниците догодина също са предвидени за края на май месец. НВО-то по български език и литература е насрочено за 26-ти май 2022 г., а изпитът по математика - за 27 май 2022 г., и двата от 10 часа. И двата дни ще са учебни. Директорите могат да променят седмичното разписание, за да организират изпитите.

 

Седмокласници 

Изпитите по български език и литература и по математика в края на 7-ми клас са съответно на 14 юни и на 16 юни от 10 часа. Тестовете за 10-класниците ще са на същите дати, но започват час по-рано - от 9 часа.  Изпитите по желание по чужди езици и за оценяване на дигиталните умения в 10-ти клас ще са непосредствено след тях в учебни дни (съответно на 17-ти юни и между 20-22 юни).

 

ВАКАНЦИИ

При ваканциите също няма големи промени. Учениците отново ще почиват 4 пъти с тази разлика, че дните им за отдих ще са с 1 ден по-малко. Първата ваканция - есенната - отново е три дни - от 30-ти октомври до 1-ви ноември. Коледната ваканция ще е 2 дни по-кратка - т.г. беше от 22-ри декември до 3-ти януари, а през новата учебна година е планирана да започне две дни по-късно - от 24-ти декември до 3-ти януари 2022 г., т.е. общо 11 дни. Междусрочната ваканция отново е 1 ден - на 1 февруари. Пролетната ваканция за учениците от първи до единадесети клас ще е от 1-ви до 10-ти април включително, т.е. 10 дни (т.г. бе 9 дни). Дванадесетокласниците ще почиват от 7-ми до 10-ти април. 

За неучебни дни са определени пет дни - 18-ти май, 20-ти май, 25-ти май (неучебен, но присъствен ден), 14-ти юни и 16-ти юни. По традиция учениците от 1-ви до 3-ти клас трябва да приключат занятията в края на май, а тези от 4-ти до 6-ти клас - в средата на юни. Краят на учебната година за учениците от 7-ми до 11-ти клас е 30-ти юни.