Медия без
политическа реклама

Ива Митева от ИТН пак ще ръководи парламента

Депутатът от ДБ Ивайло Мирчев попита МВР какво знае за албански съдружник на новата зам.-шефка на парламента от ГЕРБ Росица Кирова

21 Юли 2021Обновена
Снимка: БГНЕС
Мика Зайкова поздравява Ива Митева за избора й за председател на 46-ия парламент.

Депутатът от най-голямата ПГ "Има такъв народ" - Ива Митева Йорданова - Рупчева, бе избрана отново за председател на новия 46-ти парламент. "За" кандидатурата й гласуваха 136 народни представители, против бе един, а 99 се въздържаха. Въздържалите се бяха основно депутатите от ГЕРБ-СДС и БСП, като имаше по един и от "Демократична България" и ДПС. Този път социалистите извадиха свой кандидат да ръководи Народното събрание - Кристиан Вигенин, но той получи едва 35 гласа подкрепа, а 137 гласуваха "въздържал се".

"Пожелавам успех и след 4 г. да си тръгнеш от този пост", обърна се временно председателстващата първото заседание Мика Зайкова към Митева.

Преди да бъде гласувано предложението за Кристиян Вигенин, последва изказване от депутата Георги Кадиев от "БСП за България" за неговия отрицателен вот, който той обясни с липсата на разговори между "Има такъв народ" и останалите партии. По думите на Кадиев, ИТН са победителите на тези избори и те трябва да поемат инициативата за диалог. Кадиев обяви, че изборът на председател на НС е "тест за новото правителство" и че липсата на "говорене между парламентарното представените сили ще доведе отново ГЕРБ на власт". "Няма да подкрепим и вашето предложение за правителство, защото няма разговори. Започнете ги", призова депутатът от левицата.

"Ние - народните представители, действаме в съответствие със своята съвест и убеждение, но ние трябва да помним за какво сме избрани. Трябва да мислим и говорим като народни представители, защото това го изисква истинският парламентаризъм. Никога не трябва да забравяме откъде сме тръгнали", заяви Ива Митева след избора си. По думите й депутатите трябва да изпълнят обещанията си към българските граждани за законодателство.

"Законодателство за по-висок стандарт на живот, законодателство за по-добро здравеопазване, за постигане на реална съдебна реформа", каза още тя.

ЗАМЕСТНИЦИ

Заместник-председателите на Народното събрание също ще се повторят с тези от 45-ото Народно събрание с изключение на представителя на ГЕРБ. В миналия парламент зам.-шеф бе Цвета Караянчева, която не влиза в парламента и която в предния мандат така и не пожела да седне на президиума в НС. Зам.-шеф от ГЕРБ-СДС е Росица Кирова. В миналия парламент Тошко Йорданов от ИТН й се извини, че я нарече от парламентарната трибуна съдружничка на наркобос според разследване на "Биволъ". Днешният й избор предизвика вълнение в социалните мрежи от привържениците на протестните партии. В тази връзка депутатът от ДБ Ивайло Мирчев публикува във Фейсбук въпроси към вътрешния министър Рашков какво е известно за дейността албанеца Исмет Османи, съдружник във фирма, в която е участвала и Росица Кирова. 

Останалите заместници на парламентарния шеф са - Виктория Василева от "Има такъв народ", Кристиан Вигенин от БСП, Атанас Атанасов от ДБ, Мукаддес Налбант  от ДПС и от "Изправи се! Ние идваме!" - Татяна Дончева. Всички бяха избрани с 227 гласа "за".

КОЯ Е МИТЕВА

Новата шефка на Народното събрание Ива Митева години работи в Народното събрани като юридически експерт и затова познава в детайли законодателната дейност. Тя е участвала в написването на всички парламентарни правилници в последните мандати.

Ива Митева Рупчева е родена в Разград. Завършила е висше образование в СУ "Св. Кл. Охридски" през 1996 г. Професионалният си стаж е започнала през 1998 г. в Министерството на правосъдието. От 2000 г. е назначена в Народното събрание и е преминала през всички стъпала в парламентарната администрация от държавен експерт до директор на Дирекция "Законодателна дейност и право на ЕС". Била е член на експертните екипи за подготовка на предложение и обсъждане на промени в конституцията.

От 2007 г. участва активно в изработването на промените в изборните закони като член на експертните екипи за изработването на Изборен кодекс и приемането на нов Изборен кодекс. Хоноруван преподавател в НБУ, департамент "Право", курс "Практическо нормотворчество".

Още по темата