Quantcast
Проф. Балтов е приет по спешност в "Пирогов" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

Проф. Балтов е приет по спешност в "Пирогов"

Спешният институт и министър Кацаров обявиха примирие, но не е ясно дали продължават протестите
Обновена
9 702
 БГНЕС
Пироговци обясниха, че повече няма да блокират кръстовището пред болницата, а се местят пред президентството.

Бившият директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов е приет в болницата по спешност с хипертонична криза, съобщи Нова тв. Състоянието му вече е овладяно. 

Той е започнал да вдига кръвно в последните дни. Според лекуващите го медици причината е силен продължителен стрес. Вчера бе последният работен ден на проф. Балтов като директор на болницата. Отстраняването му от поста накара колегите му дни наред да излизат на протести пред сградата на спешния институт.

В същото време здравният министър Стойчо Кацаров и екипът на "Пирогов" слагат край на грозния скандал, който занимаваше общественото внимание в последните дни. Това става по рядък за нашия политически живот начин - двете страни се срещнаха и обявиха, че след дълъг разговор са се разбрали повече да не си разменят нападки. Направи се заявка да се работи за промяна на системата, а за проверката в "Пирогов" ще се изчакат заключенията на компетентните органи.

Всичко това се разбра, след като Българският лекарски съюз посредничи двете страни да престанат да си разменят обвинения чрез телевизиите и да се срещнат очи в очи. Въпреки добрите думи обаче не стана ясно дали протестиращите припознават договорките и дали присъствалите на срещата медици от  "Пирогов" ги представляват. Неизвестно остава и ще се осъществи ли планираният за утре пореден протест.

След срещата говориха само Маджаров и зам.-министър Александър Златанов. Кацаров не застана пред медиите, а уволненият директор проф. Асен Балтов не присъства на разговора. По-рано той написа прощален пост във "Фейсбук", след като стана ясно, че новото ръководство официално встъпва в длъжност, тъй като вече е вписано в Търговския регистър.

Установените от НЗОК нарушения ще бъдат разгледани от компетентните органи. Това в никакъв случай не вменява вина на лекарите от „Пирогов“ преди произнасяне на компетентните органи. Имаме доверие на всички лекари от „Пирогов“, обяви Маджаров, като това е записано и в декларация, подписана от трите страни - МЗ, "Пирогов" и БЛС. Маджаров допълни, че и двете страни изказват съжаление за разменените нелицеприятни реплики, които са довели до това напрежение.

Маджаров заговори и за здравна реформа, която да намали необходимостта от такива недоразумения към лекарите, за да осигури адекватно и добро лечение на пациентите. На срещата е обсъждано и създаване на клинична пътека за пост ковид, както и начинът, по който са работили лечебните заведения през изминалата година.

„Почти 100 или 99% от нещата, които се изговориха в публичното пространство, практически не отговарят на истината, а по-скоро опетняват името и на едната, и на другата страна. Проведоха се доста продължителни разговори“, коментира шефът на БЛС. „Има много изговорени неща. Съгласихме се и около фактите, които са констатирани, че има неяснота, както и че има неща, които не могат да се премълчават. Тънка е струната, по която вървим. Имаше много нерви, имаше много ситуации, в които в крайна сметка останаха наранени едни добре работещи професионалисти. Ясно е, че те са лекували и продължават да лекуват“, заяви той.

По-рано изглеждаше, че ситуацията върви към нова ескалация, след като медиците от "Пирогов" заплашиха да пренесат протестите си пред президентството. "Никога не съм попечителствал министри в кадровите им решения, българите очакват ефективен модел на здравеопазването", това коментира преди дни по темата президентът Румен Радев. "Делегирал съм пълно право на министрите да определят своята кадрова политика. Те трябва да го правят мотивирано", допълни той. По думите му едно от големите очаквания на всички българи е да се намери най-сетне ефективен модел на българското здравеопазване, тъй като очевидно днешният модел не работи добре и води до прецеденти и неприемлива уродливост в системата.

 

СТРАНИЧЕН ЕФЕКТ

Комична нотка в целия скандал и днес продължиха да внасят ресторантьорските сдружения, сред чиито лидери е Ричард Алибегов. Окрилени от свободното боравене с думата "лъжа" тези дни, те излъчват декларация след декларация срещу Стойчо Кацаров, в които с видимо удоволствие също го винят в лъжи. Тяхната болка е планът за действие при нова вълна и сянката на ново затваряне. "Как точно изведнъж станахте диктатор, който иска да налага дискриминация? Превърнахте се в репресивен орган! Властта не ви влияе добре!", се казва в днешната позиция. В нея отново се изтъква, че е тероризъм да се затварят бизнеси заради вирус, за който има действаща и достъпна за всеки ваксина. Посочва се още, че "затворените заведения никъде по света не са спасили нито един човешки живот, още по-малко в България".

 

Вижте и:

 

 

Още

Заради ЦИК избухна спор за правомощията на президента

26.10.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2775
ЦИК отхвърли покана за среща от президентството

25.10.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4840
Правителството не отстъпва от новите ковид мерки

24.10.2021

Обновена

6603