Медия без
политическа реклама

Джазфестът в Банско се разцепи на две

Общината ще прави един, а вдовицата на д-р Емил Илиев - друг

21 Юли 2021
Емил Л. Георгиев
Д-р Емил Илиев в златните години на джазфеста в Банско.

Преди 8 месеца ни напусна д-р Емил Илиев - създателят и несменяем организатор на Международния джаз фестивал в Банско. Фестът претърпя 23 издания под неговото ръководство, а когато през ноември 2020 г. той почина от ковид, започна битка за наследството му. И ето че сега вместо един фестивал ще получим два, но дали някой от тях ще бъде на нивото на предишния? Труден въпрос.

В България ще има нов Международен джаз фестивал и той ще се нарича „Д-р Емил Илиев“, но няма да е в Банско – това съобщи днес пред "Артефир" на БНР Таня Илиева, съпруга на Доктора, както го познаваха изпълнителите и любителите на джаза у нас. Събитието няма да има нищо общо с „Банско джаз фест“, който е вече общински и чиято подготовка тече в момента с други организатори и с някои от музикантите, познати от предишните години на феста. 

Дни по-рано от община Банско обявиха програмата за предстоящия джаз фестивал в града, който ще бъде по-дълъг от обикновено - цели осем дни, от 7 до 14 август. Списъкът с гости обаче ще бъде оскъден, като те ще пристигнат главно от Балканите и Австрия.

Откриването ще е с дамското трио Камелия Тодорова, Милица Гладнишка и Рут Колева, последвано от "Олд голд бенд" с участието на Петър Салчев, Вера Шандел и др. Фънкалеро и Елена Сиракова и Веселин Койчев квартет ще се изявят в неделя, 8 август, а на 9-и Вики Алмазиду ще представи проекта "Милчо Левиев завинаги". Ще свирят и сънародниците й от Гърция "Хюман тъч". 

Австрийското дуо "Вила Мадалена", Билал Караман трио от Турция и съвместният проект на Теодосий Спасов с румънката Теодора Еначе допълват международния афиш. Сред българските участници са още Хилда Казасян, Васил Петров, "Акага", Ангел Заберски бенд, Вили Стоянов.

Все още не се знае кога и с какви гости ще се проведе "алтернативният" фест на името на д-р Емил Илиев, но и в Банско програмата е по-постна от обичайното. Джаз фестивалът, превърнал се в емблема на града, в предишни години е бил сцена на световни звезди като Пати Остин, Соломон Бърк, Аксел Цвингербергер, Джос Стоун, Кенди Дълфър и Ханс Дълфър, Стив Хакет от групата "Дженесис", Мънго Джери, Мейсио Паркър, Рей Джелато, група "Инкогнито"…

Мнозина от тях гастролираха в пиринския град успоредно с участията си в друг близък голям фест - "Нишвил" в Сърбия, с чиито организатори Доктора поддържаше дългогодишно приятелство и сътрудничество. Кратка справка с афиша на фестивала в Ниш тази година показва, че и той е по-скромен от обикновено заради пандемията, но все пак ще има именити гости от чужбина (за разлика от Банско). Там от 12 до 15 август ще бъдат Стенли Джордън, Антъни Маки от "Ърт, Уинд енд Файър", групата на Влатко Стефановски "Леб и сол", басистът, свирил с "Ролинг Стоунс", Дарил Джоунс и френският джаз китарист от виетнамски произход Нгуен Ле.

 

Банско джаз фест" започна през 1998 г. когато Банско още не беше международен ски курорт с политически чадър, а заспало пиринско градче.

 

Още по темата