Медия без
политическа реклама

МЗ се престраши: Край на договора за детска болница с Главболгарстрой

Аргументът е, че на това място не може да има толкова висок строеж

26 Юли 2021Обновена
Илияна Кирилова

Министерство на здравеопазването се престраши да прекрати договора за играждане на нова детска болница с консорциума около строителната компания "Главболгарстрой". Министерството е дало изрични указания на специално създадената държавна фирма за управление на проекта "Здравна инвестиционна компания за детска болница" договорът да бъде прекратен, като се спрат и всички свързани с него процедури за независим строителен надзор и инвеститорски контрол. От МЗ изтъкват като аргумент невъзможността на това място да има толкова висока сграда като предвидения за реконструкция незавършен строеж в кампуса на Медицинска академия. 

Както "Сега" писа, според подробния устройствен план на този терен може да бъде изградена сграда с максимална височина от 20 метра. В същото време съществуващата на мястото конкрукция е на 12 етажа. Единственият вариант старото скеле да се реконструира при спазване на закона е да се разрушат голяма част от съществуващите етажи. Възложената на "Главболгарстрой" обществена поръчка - за реконструкция на старото скеле чрез инженеринг, в нито един момент не е предвиждало бутане на етажи. В същото време заради продължаващи протести на граждани, лекари и архитекти бившият премиер Бойко Борисов разпореди старата конструкция да се събори и да се изгради изцяло нова болница. Месеци наред институциите твърдяха, че това изцяло ново задание може да се изпълни на база вече сключения договор с "Главболгарстрой" за съвсем други дейности. 

Въпреки явното противоречие в предмета на поръчката и новото задание Министерство на здравеопазването не е поело отговорност да прекратява договора с такова основание, а се е "закачило" за становището на служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова. "На фона на дълъг спор през 2021 г. идват при мен всички участници и ми съобщават, че от 6 месеца очакват от МРРБ да им съдейства да изготвят подробен устройствен план, в който старата сграда съществува като такава. В правния мир, по смисъла на Закона за устройство на територията и по смисъла на влезлия в сила през 2011 г. подробен устройствен план, няма как в действащ план да се появи стара сграда, несъответстваща на устройствените норми", коментира Комитова. Пред "Дневник" от консорциума около "Главболгарстрой" коментираха, че още не са уведомени за прекратяването на договора.     

От инициативния комитет "За истинска детска болница" поздравиха служебното правителство за заетата позиция и обявиха, че очакват бъдещото изграждане на болница да бъде по всички правила. "Очакваме подробен анализ за нуждите на детското здравеопазване и открит международен конкурс за изготвяне на проект на болницата", изтъкват от инициативата. Това при всички случаи ще забави проекта - един от аргумент на бившето ръководство на МЗ да настоява договорът с "Главболгарстрой" за 78 млн. без ДДС да продължи да се изпълнява. 

Още по темата