Медия без
политическа реклама

Пранди: Ако България спре да вярва в мен, няма проблем да си тръгна

Още не мога да кажа как съм, това е първата ми тренировка, сподели лекуващият контузия капитан на волейболистите Цветан Соколов

26 Юли 2021
SPORTAL.BG

Селекционерът на националния отбор по волейбол Силвано Пранди обяви, че ще напусне поста, когато усети, че ръководството на федерацията вече няма доверие в него. Въпросът за евентуалната оставка на 73-годишния италианец излезе на дневен ред след трагичното представяне на тима ни в Лигата на нациите. В комерсиалния турнир на международната федерация (FIVB) през май и юни в Италия "трикольорите" загубиха 13 от 15 мача, като в 10 от мачовете не спечелиха нито гейм.

"Ако аз като треньор вярвах, че мога с магическа пръчка да превърна един играч на средно ниво на секундата в играч на световно ниво или пък да накарам един отбор да заиграе добре по най-бързия начин, със сигурност щях да си подам оставката, защото очевидно не се е получило това, което съм смятал и съм казал, че ще направя. Като човек, който води отбори на най-високо ниво в продължение на 40 години, вярвам в процеса и съм човек, който е свикнал да работи. Знам, че е нужно търпение. Не съм си правил никакви илюзии, че ще отидем в Италия и ще започнем да мачкаме наред всички световни сили. Друг е въпросът, че ако президентът на федерацията Любо Ганев прецени, че не желае вече аз да изпълнявам този ангажимент, ако ръководството на федерацията не вярва в моите методи и моята визия, тогава не представлява никакъв проблем аз да си тръгна", заяви ветеранът в професията.

Пранди говори пред медиите по време на днешната открита тренировка на националите на лагера им преди Евроволей `21 (1-19 септември). Конкретно за целите на европейското първенство в Полша, Чехия, Естония и Финландия (България е в предварителна група В в Прага с Чехия, Италия, Словения, Беларус и Черна гора) старши треньорът сподели:

"Нашата цел винаги е била такава и ще продължава да бъде - да играем всеки мач добре. Да не се връщаме пак на темата за процеса на конструиране на един отбор. Вярвам, че ще играем по-добре. Конкретните цели, които си поставяме поне по отношение на първата група, в която ще бъдем, е поне да се класираме за плейофа и след това вече докъдето можем да стигнем."

Селекционерът включи в разширения състав общо 20 състезатели, които ще изпробва в предстоящите седем контроли в следващите седмици. В списъка му се завърнаха опитните Николай Николов, Светослав Гоцев и Тодор Скримов. Освен това още четирима нови волейболисти в сравнение с експерименталния състав за Лигата на нациите се присъединиха към лагера в София, който от края на другата седмица ще се пренесе в Самоков - Велизар Чернокожев, Жани Желязков, Илия Петков и Петър Каракашев. За сметка на това отпаднаха Денис Карягин и Радослав Парапунов.

Открита тренировка на мъжкия национален отбор по волейбол

Posted by Sportal.bg on Monday, July 26, 2021

"Винаги взимам решенията по отношение на това кой състезател да повикам по три основни причини - тактически, технически и морални. Тези състезатели (б. р. - Карягин и Парапунов) имат бъдеще в българския волейбол, но според мен още не са узрели да играят на това ниво както във физическо отношение, така и технически. На тях им предстои работа и очаквам още следващата година да покажат друго лице. По отношение на европейското първенство, предпочитам да заложа като втори вариант за диагонал на разпределителя или на Чернокожев, или на Желязков. Това ще покаже подготовката", обясни Пранди.

Титулярът на този пост - капитанът Цветан Соколов, все още не е напълно възстановен от контузията, която получи по време на Лигата на нациите в Римини. На 4 юни 31-годишният диагонал получи разкъсване на предния зъбчат мускул под лопатката на дясното рамо.

"Не мога да кажа как се чувствам все още, защото това е първата ми тренировка в зала - призна Цецо. - Направих резонанс преди една седмица и той показва, че мускулът е зараснал на 95%, което означава, че мога да се натоварвам и ще се включа по-пълноценно в тренировъчния процес."

Още по темата