Медия без
политическа реклама

Кралицата на гимнастиката се оттегли от Токио 2020

Симон Байлс реши да не защитава титлите си от Рио`16 и да се съсредоточи върху психичното си здраве

28 Юли 2021Обновена
ЕПА/БГНЕС
Прескокът на Симон Байлс по време на финалите на отборната надпревара в Токио 2020, което се оказа и последното и изпълнение на олимпийските игри

Симон Байлс, която се превърна в легенда на спортната гимнастика, шокира американската делегация, като се оттегли от състезанието в индивидуалния многобой на олимпийските игри в Токио 2020. Носителката на 19 златни медала от световни първенства и на 4 олимпийски титли е заявила, че иска да се съсредоточи върху психичното си здраве.

Два дни по-рано, 24-годишната американка се оттегли от финалите на отборната надпревара след само едно изпълнение - на прескок, като каза, че иска да остави на другите момичета от американския тим да се изявят. В резултат женският състав на САЩ не успя да защити олимпийската си титла и остана втори след руския отбор.

Все пак още не е 100% сигурно, че Байлс няма да участва във финалите на отделните уреди.

В официалното съобщение на американския отбор по гимнастика се казва:

“След допълнителни медицински изследвания, Симон Байлс се оттегли от индивидуалния многобой, за да се фокусира върху психичното си здраве. Състоянието на Симон ще се преценява всеки ден, за да се определи дали ще участва на състезанията на отделните уреди следващата седмица. Искрено подкрепяме решението на Симон и аплодираме смелостта ѝ да приоритизира своето здравословно състояние. Нейният кураж показва още веднъж защо тя е модел на подражание за толкова много хора".

Считаната за Кралица на гимнастиката Байлс има в кариерата си общо 6 олимпийски медала - златни отборно, в индивидуалния многобой, на прескок и на земя от Рио`16, плюс бронзов на греда от Рио`16 и сребърния отборно в Токио 2020. Освен 19-те си световни титли тя има още 3 сребърни и 3 бронзови медала от първенства на планетата, носител е също така и два пъти на Световната купа по гимнастка.

Още по темата