Медия без
политическа реклама

Капани при покупката на кола на старо

Връщането на километража е любим трик на некоректните търговци, а прекалено ниската цена е индикатор за скрити дефекти

01 Авг. 2021

Да си купиш кола втора ръка не е лесно. Дори на пръв поглед да изглежда като нов, автомобилът може да има скрити дефекти. Ето защо е добре човек да има повече информация, преди да сключи сделка. 

Платформата carVertical  помага за разкриване на най-честите измами на пазара  на употребявани МПС. Тя има достъп до данните от национални и частни регистри, застрахователни компании и бази данни за крадени коли в различни държави, което позволява да се проследи историята на колата. Анализът на над 1 милион "автодосиета" в периода април 2020 – април 2021 г. в 21 европейски държави показва следното:

Всяка шеста кола (16.7%), проучена от carVertical, е с превъртян километраж. Измамите с пробега са любими на некоректните търговци, като са по-чести при дизеловите коли. Манипулацията е евтина процедура на черния пазар, а може да увеличи стойността на автомобила с 25% или повече, особено при по-популярните МПС-та. Все пак има белези, които издават, че колата е амортизирана. Ако цифрите на таблото сочат малко изминати километри, но седалките, воланът или скоростният лост са видимо износени, очевидно има измама. 

Покупката на крадена кола е може би най-лошата измама. Често злощастните нови собственици се оказват с конфискувано возило, а връщането на инвестираните средства става изключително сложно. През последните 12 месеца carVertical е идентифицирала няколкостотин крадени коли, като проверката през платформата е спестила на кандидат-купувачите пари и главоболия. 

Някои бъдещи собственици не са наясно с факта, че преди време техните превозни средства са били таксита или са отдавани под наем. Таксиметровите шофьори обикновено навъртат значителен пробег и в повечето случаи возят клиентите си по градските пътища. Такситата и колите под наем често се износват по-бързо, а в повечето случаи са и по-зле поддържани. Чрез carVertical само за година са "разкрити" около 2000 автомобила, предлагани на пазара втора ръка, без да се споменава, че са били експлоатирани за превоз на пътници. Ето защо преди покупка е добре да се провери историята на колата. 

Купувачите на коли втора ръка трябва да избягват и возила с подозрително ниски цени. Ако офертата на продавача е значително под обичайното за такъв автомобил на вторичния пазар, това е "червена лампа", че нещо не е наред -  има скрити дефекти, километражът е превъртян или друго. Все пак има случаи, когато някой бърза да продаде колата си по лични причини. Така или иначе, най-сигурно е да се види досието на МПС-то. 

 

Ключови думи:

спести

Още по темата