Медия без
политическа реклама

Французин с "Рено" стана 111-ият победител във Формула 1

Хамилтън се добра до 3-то място в Унгария и оглави генералното класиране

01 Авг. 2021
ЕПА/БГНЕС
Естебан Окон управлява своя болид "Алпин-Рено" на път към първата си победа във Формула 1.

Лудо състезание за "Гран при" на Унгария завърши с дебютна победа във Формула 1 за пилота на "Алпин-Рено" Естебан Окон. 24-годишният французин се възползва най-добре от създалия се хаос в началото на надпреварата и пресече пръв финала на пистата "Хунгароринг", за да триумфира като 111-ия различен победител в най-комерсиалния автомобилен спорт.

Последният френски пилот, спечелил състезание във Формула 1 с френски автомобил, беше легендата Ален Прост с "Рено" в "Гран при" на Австрия през 1983 г.

Още на първия завой след старта край Будапеща днес Валтери Ботас с "Мерцедес" блъсна отзад болида на Ландо Норис ("Макларън"), който пък удари колата на лидера в генералното класиране Макс Верстапен ("Ред Бул"), а продължаващият да се пързаля финландец отнесе и втория болид на "Ред Бул", управляван от Серхио Перес.

Това доведе до отпадането на Ботас, Норис и Перес, а колата на Верстапен понесе поражения, но остана в състезанието, което първоначално дори не беше спряно. След верижна катастрофа в задната част на колоната надпреварата напуснаха също Ланс Строл ("Астън Мартин") и Шарл Льоклер ("Ферари") и в края на третата обиколка червените флагове най-сетне бяха развети.

Всички останали в движение болиди бяха върнати в бокса, откъдето състезанието беше рестартирано. Само Люис Хамилтън реши да стартира директно от пистата и това се оказа груба тактическа грешка на "Мерцедес", защото междувременно всички останали пилоти смениха своите гуми, а световният шампион го стори едва с една обиколка закъснение.

След връщането си на пистата британецът се озова на 14-а на позиция и до края трябваше да си проправя път през колоната към челните позиции. Все пак 7-кратният световен шампион успя да се добере до трето място в крайното класиране, а втори завърши Себастиан Фетел с "Астън Мартин".

Драматичната развръзка се оказа достатъчна на Хамилтън да измести от върха в генералното класиране Верстапен, който успя да финишира едва 10-и. Преди лятната пауза в първенството британецът излезе начело със 192 т., а нидерландецът е втори със 186. Трети е Ландо Норис със 113 т.

Следващият старт е за "Гран при" на Белгия на 29 август.