Quantcast
Тунис, Кувейт и Нидерландия излизат от червената зона за COVID-19 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Тунис, Кувейт и Нидерландия излизат от червената зона за COVID-19

Монако влиза в групата с най-тежки ограничения от сряда
Обновена
3 269
 Илияна Кирилова
Ангел Кунчев

Тунис, Кувейт и Нидерландия отчитат спад в заболеваемостта от COVID-19 и ще бъдат извадени от червената зона с ограничителни мерки за пътуване. Картината в други страни като Франция и Исландия обаче се влошава и те се местят от зелена в оранжева зона. Монако пък влиза в червена зона. В обратна посока се движи Люксембург  - от оранжева в зелена зона. Това обявия главният здравен инспектор Ангел Кунчев по повод готвени изменения в МЗ на заповедта за определяне на зоните за регламентиране на пътуването, прилагани у нас. Промените вече са факт с нова заповед на министъра и влизат в сила от 4 август, сряда.

Според последните корекции в заповедта на МЗ чуждите  граждани, пристигащи у нас от държави в червена зона, се допускат, ако представят валиден сертификат за ваксинация или преболедуване и едновременно с него отрицателен резултат от PCR тест от последните 72 часа. Ако нямат сертификат, а само тест, те се поставят задължително в 10-дневна карантина. За българите обаче има и допълнителен вариант. Ако представят само един от документите - сертификат за ваксинация/преболедуване или отрицателен тест, се поставят под 10-дневна карантина, но могат да я отменят, ако в рамките на 24 часа се представи още един отрицателен PCR тест.

 

ДЪРЖАВИ В ЗЕЛЕНА ЗОНА

Австрия, Германия, Естония, Литва, Полша, Словакия, Унгария, Финландия, Хърватия, Дания, Италия, Словения, Норвегия, Сан Марино, Ватикан, Швейцария,Чехия, Люксембург

 

ДЪРЖАВИ В ЧЕРВЕНА ЗОНА

Индия, Бангладеш, Непал, Мианмар, Бутан, Шри Ланка, Малдиви, Южна Африка, Ботсуана, Танзания, Сейшели, Намибия, Замбия, Оман, Малайзия, Туркменистан, Таджикистан, Киргизка република, Монголия, Колумбия, Чили, Уругвай, Аржентина, Бразилия, Парагвай, Боливия, Перу, Суринам, Панама, Коста Рика, Гватемала, Белиз, Ел Салвадор, Куба и Доминиканска Република, Кипър, Великобритания, Испания, Фиджи, Малта, Андора, Грузия, Монако

 

В оранжева зона са всички държави, които не попадат в нито един от двата списъка.

 

 

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

България навлиза в четвърта вълна от Covid-19, заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в ефира на Нова тв. "От една седмица отбелязваме непрекъснат ръст. За щастие, не с прекалено бърз темп, но фактът  че от миналата седмица имаше ден с над 300 заразени. Предполагам, че тази седмица ще минем над 500”, коментира той.

94 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 6691 теста. Положителни са 1,4 на сто от пробите, показват данните за последното денонощие в Единния информационен портал. Двама души са починали, като оздравели са отчетени 9. 810 са пациентите в болница, 81 от тях в интензивни отделения. Според доц. Кунчев ще се наложи затягане на противоепидемичните мерки в случай, че кривата на новозаболелите стане твърде стръмна, каквато е в страни като Кипър, Гърция и Малта.

По думите му е напълно възможно през септември да има по 3000 заразени на ден. „Колко точно ще бъдат заразените и колко бързо ще дойдат, зависи от много фактори като се започне от процента на имунизацията, където не можем да се похвалим кой знае с какви успехи и минем през спазването на мерките, където още по- малко можем да се похвалим с някакви успехи. За съжаление, можем да очакваме и по-тежки от възможните варианти”, отбеляза доц. Кунчев.

Над един милион са вече напълно ваксинираните срещу Covid-19 в България. Хората със завършен ваксинационен цикъл - получили една доза от препарата на „Янсен“ или две дози от останалите три одобрени ваксини в ЕС - вече са 1 001 143. През изминалото денонощие са поставени 2171 дози ваксина.

Дон. Кунчев коментира, че най-вероятно наесен у нас ще започне поставянето на трета, т. нар. бустърна доза ваксина. Това вече се прави в Израел. Очаква се решение за това и на Европейската агенция по лекарствата. Главният здравен инспектор препоръча, ако човек си поставя трета доза, тя да е от ваксината, с която вече е имунизиран.

Още

10 начина да надхитрим епидемичната обстановка

21.10.2021

Г-н БАЛЕВ

2298
Зелените хълмове на сертификатите
Петър Москов е оправдан по делото за дарените ваксини от Турция

19.10.2021

381