Медия без
политическа реклама

Президентът и кабинетът слагат титулярен главен секретар на МВР

Поста поема досегашният зам.шеф на пловдивската дирекция на вътрешното министерство Петър Тодоров

04 Авг. 2021
БГНЕС архив
Петър Тодоров (вдясно)

Президентът и правителството слагат за титулярен главен секретар на МВР Петър Тодоров, който към момента изпълнява длъжността шеф на ОДМВР-Пловдив. Това става ясно от официално правителствено съобщение. 

Министерски съвет е взел специално решение, с което предлага на държавния глава да издаде указ за назначаването на Тодоров на най-висшата професионална длъжност на вътрешното министерство. Като се има предвид, че правителството е служебно и назначено от президента, то кадровата промяна със сигурност е предварително съгласувана. 

Според официалната му биография, Тодоров е завършил военно образование във ВНВУ „Васил Левски“. През 1989 година започва работа в МВР, като последователно е заемал различни изпълнителски и ръководни позиции в пловдивската дирекция.  През 2003 г. оглавява сектор „Престъпления по пътищата“ към служба "Полиция" при РДВР - Пловдив, а през 2005 г. става началник на Първо РУ – Пловдив, което ръководи до назначаването му като зам.-директор на ОДМВР – Пловдив на 20 май 2021 г. 

Това всъщност беше едно от първите кадрови решения на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Той пробва да махне Йордан Рогачев като шеф на пловдивското МВР и да постави Тодоров титуляр, но не успя. Самият Рогачев излезе в бащинство и така Тодоров досега изпълняваше длъжността директор на ОДМВР-Пловдив.

Новият главен секретар на МВР сменя освободения от президента и служебното правителство Ивайло Иванов. Те го отстраниха с аргумента, че не е направил нищо срещу полицейско насилие по време на протестите. Иванов изобщо не се съгласи с тези доводи и обяви, че ще си търси правата. След неговото махане, поста главен секретар временно бе поет от Стоян Темелакиев - зам.главен секретар. Сега Петър Тодоров ще е титуляр.

 

 

Вече бившият главен секретар на МВР Ивайло Иванов разкри, че знае "много неща за много хора, но законът не му позволява да реагира".

 

 

Правителството е предложило, а президентът е освободил главният секретар на МВР заради полицейското насилие.

 

Още по темата