Медия без
политическа реклама

КАРИЕРА

За ''безстрашния'' Петер де Врийс истината бе на живот и смърт

През годините убитият нидерландски журналист си спечелва много врагове заради разследващите материали, които публикува и заснема

БГНЕС
Петер де Врийс

Смъртта на разследващия журналист Петер де Врийс е не само загуба за Нидерландия, но е и поредното посегателство към онези, които не се страхуват да търсят истината. ''Безстрашният'' Де Врийс, както е известен в родината си, почина наскоро в болница в Амстердам, след като бе прострелян на излизане от студиото на телевизия, в която гостувал.

Според източници на една от магистралите близо до Амстердам полицията е задържала двама заподозрени за  нападението. Това са 21-годишният рапър от Ротердам Делано Герман и 35-годишният полски механик Камил Егиер. Полицията обвинява Делано, че е открил огън срещу Петер де Врийс, като го е прострелял веднъж в гърдите и веднъж в главата, а Камил го чакал в колата, за да избягат от местопрестъплението. Все още не са открити доказателства, но се смята, че

 

поръчителят на убийството е Ридуан Тахи

 

Де Врийс много пъти е заявявал, че е в "черния списък" на лидера на престъпния картел "Ангелите на смъртта". Тахи бе арестуван през 2019 г. в ОАЕ и по-късно бе екстрадиран в Нидерландия. Разследващите органи правят връзката между Тахи и убийството, защото преди да бъде прострелян, журналистът е бил ''поверителен съветник'' на най-важния свидетел срещу мафиота -  информатора Набил Б., чийто брат и адвокат са застреляни от ''Ангелите на смъртта'' съответно през 2018 и 2019 г.

Преди да започне да разследва едни от най-опасните престъпници в нидерландския подземен свят, Де Врийс прави първите си стъпки в журналистиката във вестник "Де Телеграаф". През годините си спечелва много врагове заради разследващите материали, които публикува и заснема. Той е известен с отдадеността си към неразкрити престъпления и подкрепата, която оказва на семействата на жертви на особено жестоки престъпления. Занимавал се е с над 500 ''студени случая'' и е свидетелствал в съда като експерт по редица наказателни дела. Негови колеги се възхищават на хъса и бързия му ум, но някои от тях споделят, че Де Врийс бил суров и арогантен човек, готов на всичко, за да стигне до истината. 

Един от най-известните случаи, който дава тласък на кариерата му, е

 

отвличането на бирения магнат Фреди Хайнекен

 

през 1983 г. Милиардерът е отвлечен за три седмици и е освободен невредим, след като за него са платени 35 млн. холандски гулдена (около 16 млн. днешни евро). Петимата похитители са вкарани в затвора, а 27-годишният тогава Де Врийс интервюира двама от тях - Корнелис ван Хаут и Вилем Холидер, държани под арест във Франция.

Интервютата са претворени в две книги - ''Делото Хайнекен'' от 1983 г. и ''Отвличането на Алфред Хайнекен'' от 1987 г. По-късно вторият роман е адаптиран във филм от 2015 г. с участието на Антъни Хопкинс в ролята на нидерландския милионер. През 1994 г. Де Врийс подновява разследването, като проследява Франс Майер - петия похитител от престъпната група, отвлякла Хайнекен, чак до Парагвай, където е заловен от полицията.

През ноември 2006 г. e излъчено най-известното разследване на Де Врийс, в което изобличава Йоран ван дер Слоот, един от главните заподозрени в отвличането на американката Натали Холоуей в Аруба.

На 30 май 2005 г. 18-годишната Холоуей изчезва от карибския остров, а приятелите ѝ я виждат за последно пред клуб в столицата Оранестад, когато се качва в колата на местните младежи Йоран ван дер Слоот и братята Дийпак и Сатиш Калпое. Когато тримата са разпитани, те казват, че са оставили Холоуей в хотела и не знаят какво е станало с нея.

На 31 януари 2008 г. Де Врийс заявява пред медиите, че знае истината за изчезването на Холоуей. Той казва, че ще покаже публично новите доказателства в специален епизод на предаването, което води. Видеото, заснето със скрита камера, показва Йоран ван дер Слоот, който

 

под влиянието на марихуана признава, че е бил свидетел

 

на смъртта на Натали. Предаването е видяно от 7 млн. зрители и става най-гледаното в Нидерландия.

Помощникът на Де Врийс - Патрик ван дер Еем, се сприятелява с Йоран, като го лъже, че е наркодилър и по този начин си осигурява достъп до подземния свят на Оранестад. Ван дер Слоот му разказва за нощта, в която се запознава с Натали. Според разказа му по-късно вечерта тя припада, вероятно заради свръхдоза наркотици, докато е с него и приятелите му на плажа. След като не успяват да я съживят, Йоран се обажда на познат, който я натоварва на лодка и изхвърля тялото ѝ в морето.

Прокурорът в Аруба решава, че видеоклипът е достоверен, но няма достатъчно доказателства за ареста на Ван дер Слоот, който по-късно оттегля показанията си. В продължение на разследването Де Врийс излъчва още кадри, на които се вижда как Йоран се подготвя да продаде тайландка и става ясно, че е замесен в схема за трафик на жени. Де Врийс твърди, че Йоран е получавал по $13 000 за всяка жена, продадена като проститутка в Нидерландия. Той се представял за консултант в агенция за модели, която изпраща момичетата в Европа. Йоран ван дер Слоот не е осъден за смъртта на Натали поради липса на доказателства, но през януари 2012 г. е обвинен в убийството на 21-годишната Стефани Флорес Рамирес в Лима, Перу.

За предаването с разкритията за смъртта на младата американка Де Врийс получава ''Еми'' в категория ''Актуални събития''.

"Ако не издържате на жегата, не влизайте в кухнята!" Това изречение повтарял често Петер де Врийс, когато го питали дали не се страхува за живота си заради опасните криминални разследвания, в които се впуска. Въпреки неговата смелост и неуморно търсене на истината името му се нареди до това на журналистката Дафне Галиция, която бе убита преди 2 години от бомба в колата, и това на словашкия разследващ журналист Ян Куцяк и годеницата му, които бяха застреляни в собствения им дом.

Ключови думи:

Петер де Врийс