Quantcast
Бизнесът обвини енергийната мафия за кошмара с цените на тока | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Бизнесът обвини енергийната мафия за кошмара с цените на тока

Очаква се държавната "Марица Изток 2" да се включи с още един блок за успокояване на пазара
Обновена
2 358
 Pixabay

Очакванията за днес - 9 август, са цените на електроенергията на сегмента "Ден напред" отново да надвишават 300 лв/МWh, призна Министерството на енергетиката. Миналата седмица служебният премиер Стефан Янев прибързано обяви, че ситуацията е "овладяна". Положението с поскъпването на тока за бизнеса, започнало в началото на лятото, вече е непоносимо и все повече промишлени предприятия започнаха да спират работа, за да не трупат загуби. От федерацията на индустриалните потребители изчислиха, че заради скандално високите цени на електроенергията само в последните 10 дни българският бизнес е ощетен с над 53 млн. лева.

Днес Васил Велев и Кирил Домусчиев, шефове на двете големи работодателски организации АИКБ и КРИБ, коментираха напрежението, говорейки за "енергийна мафия", "саботаж", "безхаберие" и корупция". В свои публикации във Фейсбук те поискаха оставки - в ресорното министерство и в държавната енергетика. 

Председателят на Асоциацията та индустриалния капитал Васил Велев коментира, че в момента България е с най-скъпата електроенергия в Европа без Гърция. Той пусна гневен пост във Фейсбук, задавайки въпроса: ""Кой и в чия полза управлява българската енергетиката? Безпределни тъпанари или енергийна мафия? Или става дума за саботаж?".

 

Истината е, че държавата твърде много закъсня с реакциите и едва след като всички работодателски организации заплашиха с фалити и с протести, се стигна до взимане на мерки. Днес от МЕ съобщиха, че утре ТЕЦ "Марица изток 2" ще предложи на пазара допълнителни количества еленергия, след като включи още мощности.

Поскъпването е предизвикано от засилено търсене и от по-слабо предлагане на борсата, откъдето предприятията си купуват необходимите им количества електроенергия. Въпреки че можеше и трябваше да се възползва от  засиленото търсене, държавната "Марица изток 2" доскоро работеше с едва 25% от капацитета си. Преди дни най-сетне от ресорното министерство "насърчиха" топлоцентралата, работеща само с два от своите три блока, да включи и трети. Това веднага се отрази на борсата и само за ден цените там паднаха с около 70 лева.
 

"Продължава активната комуникация с ТЕЦ "Марица изток 2". Министерството на енергетиката настоя пред ръководството на ТЕЦ-а утре да бъдат пуснати допълнителни мощности на централата за работа на свободния пазар. Това е възможност както за реализация на допълнителни приходи от страна на централата, така и за намаляване на натиска върху пазара от високите цени на електроенергията", обявиха днес от МЕ.

Миналата седмица в Народното събрание премиерът Янев обясни, че проблемите в енергетиката са трупани с години и че служебното правителство прави каквото може. 

 

ГНЕВНО

Ето какво написа във Фейсбук Васил Велев, председател на асоциацията на работодателите:

"От началото на август България е с най-скъпата електроенергия в Европа! (Не броим Гърция, защото там има специфика заради хилядите острови). 

1. Потреблението на електроенергия през лятото т.г. в България е между 2,8 хил. и 5,2 хил. мегавата (при инсталирани мощности от над 10 хил. мегавата). НЯМА недостиг на мощности.

2. Държавният ТЕЦ "Марица изток 2" работи с 1/4 от капацитета си, (разполагайки с персонал за 6/4, като за всеки един от над 2000 работници и служители домакинствата и бизнеса плащат по над 4000 лева месечно). Като цените са над себестойността и далеч над променливите разходи!

3. Изнасяме значителни количества електроенергия, при това на по-ниски цени от тези, на българската борса!

4. Не сме обединили пазара "Ден напред" с румънския и оттам със западноевропейския, който е с по-добри цени, но побързахме (въпреки възраженията на бизнеса) да се обединим със скъпия гръцки пазар. От 1,2,3 и 4 (а може да се продължи и с 5.6.7...) следва, че българската енергетика не се управлява в интерес на българските граждани, домакинства и предприятия! МЕ, БЕХ, ТЕЦ2! ОСТАВКА!".

Написаното от Велев бе подкрепено от шефа на КРИБ Кирил Домусчиев:

"Абсолютно си прав, Васко! Безхаберието, енергийната мафия и корупцията пак ни превзеха! После прави икономика?! Как? За какво да инвестираме? За да пълним джобовете на измамниците?! Всичко, което постигахме с протестите през 2015 г., отиде в канала. Само в рамките на месец! Аз лично няма да ходя на среща с ръководството на БЕХ. С тези хора няма какво да си кажем", коментира Домусчиев.

 

Още

Вече са изплатени на бизнеса 4 млн. лв. компенсации за скъпия ток

19.11.2021

610
България пак е в челната тройка на ЕС по скъп ток

17.11.2021

1098
80% от бизнеса ще получи помощта за скъпия ток през декември

12.11.2021

624