Quantcast
ГЕРБ настоя Кирил Петков да бъде отстранен незабавно | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ГЕРБ настоя Кирил Петков да бъде отстранен незабавно

Партията на Борисов атакува в КС указа на президента за служебния кабинет
Обновена
11 553
 Илияна Кирилова
ГЕРБ атакува президента в деня, в който той свиква консултативен съвет заради коронавируса и бежанците

Министърът на икономиката Кирил Петков незабавно да бъде отстранен. Това поискаха от ГЕРБ, след като днес внесоха в КС искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство. Броени часове след това, Конституционният съд образува дело по искане на 55 народни представители за установяване на противоконституционност на указа на Румен Радев "в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков Петков".

Депутатите от ГЕРБ-СДС атакуваха президента заради казуса с канадското гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков. Според Конституцията министри могат да бъдат хора, които са само български граждани. Петков твърди, че е подал документ за отказ от канадското си гражданство преди да стане министър, но не знае дали процедурата е приключила и няма документ за това. Ако той все още има двойно гражданство и не отговаря на условията на закона, това би направило нелегитимни всички актове, които е подписал като министър. Последно стана ясно, че министерството на външните работи у нас е отправило официално запитване до Канада дали Кирил Петков е имал канадско гражданство към момента на встъпването му в длъжност. 

"Имаме много въпроси към министър Петков - канадското гражданство валидно ли е все още и било ли е валидно към момента на назначаването му. Ако е така, е нарушена Конституцията. С една простичка молба не можеш да се откажеш от гражданство", категоричен бе зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, който внесе искане в КС заедно с колегите си Радослав Чолаков и Анна Александрова. Според него актове на Петков могат да бъдат обявени за нищожни, а това ще доведе до щети за държавата. Митов подчерта, че не става дума за лична вендета, а за спазване на законите на държавата.

По думите му говорителят на правителството Антон Кутев е споменал някои "съвършено некоректни" неща. "Не знам в какво качество се изказва той. Кутев спомена, че Кирил Петков бил някакъв лъч. Той направи и абсолютно некоректен паралел и със Закона за конфликт на интереси", смята Митов.

"Когато искаш да посветиш усилията си на изграждането или на реформирането на една страна, ти трябва да бъдеш обвързан само с тази страна, трябва да бъдеш лоялен към тази страна и да си неин гражданин. Това е логиката на чл. 110 и на чл. 65, ал 1 от Конституцията и това е безапелационно", коментира и Радомир Чолаков. Той подчерта, че има практика на Конституционния съд по този въпрос. "Ако България е последователна правова страна, би трябвало в този случай да се приложи същия аршин, който беше приложен в предишните случаи", каза той. 

Самият Петков пък коментира, че "не може актове на чужди държави да определят бъдещето на България". Той за пореден път заяви, че е направил всичко в правомощията и възможностите си. "Още през април съм направил отказ чрез волеизявление, нотариално заверено и изпратено в Канада. Това е всичко, което аз като български гражданин мога да направя", каза Петков и цитира решение от 1995 г., в което се казва, че наличието на чуждо гражданство не е натрапено, а лично решение. "Възможно ли е българската Конституция да е подчинена на чужд акт на чужда държава?", попита той.

"Сигурен съм, че на ГЕРБ голямата им мечта е да не бъда от тук нататък министър. Това няма да се случи, защото документът ще дойде съвсем скоро", посочи още Петков и добави, че "не може чрез административни "процедурки" да се отстраняват министри и народни представители.

 

 

 

 

Още

Вдига се мъглата около споразумението за властта

08.12.2021

Обновена

5381
ДПС предупреди новия шеф на НС със съдбата на Димитър Главчев

08.12.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

9040
БСП ще е готова днес със своите кандидати за министри

08.12.2021

2079