Медия без
политическа реклама

Талибаните започват лов на работилите със САЩ и НАТО

19 Авг. 2021
БГНЕС
Говорителят на талибаните Забихула Муджахид

В документ на ООН се казва, че талибаните са започнали усилено преследване на всички хора, които са работили за и са сътрудничили на силите на НАТО и САЩ, предава Би Би СИ.

Това противоречи на обещанието, което те дадоха по време на първата телевизионна пресконференция, когато заявиха, че няма да преследват работилите с чужди сили афганистанци и те спокойно могат да останат в страната. ''Никой няма да почука на вратата им и да ги попита за кого са работили. Те ще бъдат в безопасност. Никой няма да бъде разпитван или преследван'', заяви във вторник говорителят на талибаните Забихула Муджахид.

Поверителният доклад е съставен от Норвежкия център за глобални анализи, който предоставя на ООН разузнавателна информация. ''Талибаните арестуват и/или заплашват да убият или арестуват членове на семейството на целеви лица, освен ако те не се предадат на талибаните'', се казва в документа, видян от Би Би Си. В него пише още, че тези, които са изложени на особен риск, са хора с позиции във военните, полицейските и следствените части.

''Талибаните са провеждали предварителни проверки на лица преди да превземат всички големи градове'', се казва в съобщението. Бойците проверяват и хората, които искат да избягат от страната и в момента са на летището в Кабул, където ситуацията все още е ''хаотична''.

Според доклада талибаните набират нови информатори, за да си сътрудничат в новия режим.

Още за първата телевизионна пресконференция на талибаните след превземането на Кабул:

Талибаните дадоха първата си телевизионна пресконференция в Кабул след овладяването на Афганистан, предава Би Би Си.

 

Ключови думи:

Афганистан, талибани, САЩ

Още по темата