Медия без
политическа реклама

България разполага първите 400 военни по границата с Турция

Специалните сили на САЩ и България тренират в Црънча, а 6-ма американски сенатори говориха с военния министър в София

26 Авг. 2021Обновена
БГНЕС архив
Български военни по време на учение

Днес военният министър Георги Панайотов ще подпише заповедта за разполагане на армията по турската и българската граница, предава БНТ. Първоначално ще бъдат командировани около 400 военни с щатно въоръжение и техника. Част от военните ще бъдат от специалните сили. При повишен мигрантски натиск ще се увеличат.

„Натискът на българската граница се увеличава, което изисква от правителството да действа и то прави точно това“, подчерта министър Георги Панайотов. По думите му – военнослужещите, които ще заминат за границата, ще бъдат основно от двете бригади на Сухопътните войски и от Съвместното командване на специалните операции (СКСО), между 400 и 700 души, в зависимост от необходимостта, със съответната техника и екипировка. „Те ще охраняват българската граница, каквито задължения имат съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. При необходимост ще подпомагат жандармерията и „Гранична полиция“ в тяхната дейност, включително и за изграждане на преградни съоръжения, евакуация (включително и медицинска), наблюдения на границата (включително и морската, ако има подобна необходимост). 

Специалните сили са готови да се включат в охраната на границата, заяви командирът на Силите за специални операции генерал-майор Явор Матеев по време на българо-американска подготовка на полигона "Црънча" пред Националната телевизия. Той уточни, че командосите са готови да приложат специфични техники и способи като секретни постове, специално разузнаване и наблюдение, задържане и недопускане на нелегално навлизане на територията на страната. Ще се използва щатното въоръжение на командосите.

"Готови сме. Много от тактиките и действията са подходящи при една такава обстановка. Чрез нашите специални постове, специално разузнаване, чрез действия, които са много близки до директните акции, ние ще успеем да неутрализираме незаконното влизане на мигранти на територията на страната. При взаимодействие с колегите от МВР и Гранична полиция ще извършим необходимите действия, така че това да не се допусне", заявява ген.-майор Матеев.

В същото време специалните сили на армиите на България и САЩ проведоха съвместна подготовка на полигона "Црънча" пред погледите на американския посланик Херо Мустафа. 

Демонстрациите включваха планиране на специална операция, огневи тренировки на къси и средни дистанции с различни образци оръжия - български и американски, снайперска подготовка, тактически действия в затворени помещения, взривяване, патрулиране, засада.
Според офоциалното съобщение, "целите на учението са повишаване на оперативната съвместимост и взаимодействие при изпълнение на съвместни специални операции; задълбочаване на двустранното сътрудничество между България и САЩ и разширяване на сътрудничеството в Балканския и Черноморски регион в областта на сигурността".

В същото време стана ясно, че делегация от Конгреса на САЩ е посетила България в периода от 23 до 25 август, за да се срещне с представители на правителството, на американския бизнес и други за разговори, отново свързани с отбраната и сигурността в региона. Делегацията е включвала шестима сенатори: Ричард Шелби, Майк Крапо, Джон Корнин, Деб Фишер, Джон Кенеди и Роджър Маршал.

Това е втората голяма делегация от конгресмени от САЩ, които посещават България това лято, припомнят от американското посолство и добавят, че "визитата подчертава значението, което стратегическото партньорство между САЩ и България има за правителството на САЩ и за сигурността и просперитета в региона". Посещението на конгресмените в България е била част от тяхната по-голяма европейска обиколка.

 

Още по темата