Медия без
политическа реклама

Б. Михайлов: Бях в прокуратурата заради нелеп скандал

"Няма място за притеснение", допълни президентът на БФС и обясни, че всичко било зле скалъпена кампания от екипа на Бербатов

30 Авг. 2021
БФС
Борислав Михайлов представи "Фолксваген" като нов спонсор на националния отбор в присъствието на селекционера Ясен Петров и част от футболистите.

Президентът на БФС Борислав Михайлов се яви тази сутрин на разпит в Софийската районна прокуратура. Повод бе жалбата от Димитър Бербатов и екипа му за оказан натиск лично от Михайлов върху клубове, които са участвали в подписката с искане за свикване на предсрочен конгрес.

Подаденият сигнал до прокуратурата от страна на кандидата за президент на БФС Димитър Бербатов и екипа му за оказван натиск лично от президента на футболния съюз Борислав Михайлов.

Шефът на футболния съюз обясни по-късно, че привикването му се дължи на зле скалъпено обвинение от страна на Димитър Бербатов и екипа му. "В прокуратурата бях заради поредния нелеп скандал, внесен от бивш служител. Абсолютно несериозно е всичко. Няма място за притеснение. Не е това начинът един човек да спечели избори, без да знае как се управлява. Нямам право да говоря, защото има проверка. Някой някога им бил казал, че се оказва натиск върху клубове. Това не е вярно, не се е случвало никога. Последните три мандата съм избиран с над 85%. Няма сигнал от клуб, а от екипа на Бербатов. Това е поредното несериозно отношение към футбола, част от агресивната кампания... Аз си обичам държавата. Прокуратурата е орган, който трябва да проверява всичко", заяви Михайлов.

Той коментира и отказа на Агенцията по вписванията да впише решенията на Изпълкома на БФС от 19 август, включително и насрочването на редовен конгрес за 18 март 2022 г.

Решенията от последното заседание на Изпълкома на БФС, включително и свикването на конгрес за 18 март 2022 г. са нелегитимни. Това реши днес Агенцията по вписванията (АП), откъдето отказаха да впишат въпросните решения.

Днес Михайлов подчерта, че вече е вписан в Търговския регистър като представляващ БФС. Това се случи на 26 август, т.е. една седмица след въпросния Изпълком.

"След дългоочакваното мое вписване, аз съм президент. Това трябваше да се случи за два дни, но както и да е. Избран съм от конгрес и трябваше да бъда вписан от Агенцията по вписванията. Не водя война. Ние работим за футбола. Под натиск или не Агенцията отказа да впише нашия конгрес. Ние ще го впишем. Конгрес не се прави от днес за утре, прави се един-два месеца. Има много документи, свързани с дневния ред. След 100 години ще има пак БФС. Кой ще е президентът ще изберат хората. Ние работим за бъдещето на футбола. На 18 март така или иначе ще има конгрес и при това редовен, какъвто всички футболни хора заслужават. Искането за прекратяването на мандат е против устава. Мандатът е 4-годишен и може да бъде прекратен при три хипотези само, а не защото на някой му е скимнало, че е дошло времето за извънреден конгрес. Това не знам колко години след отказа му да играе за националния отбор (б.ред. - Димитър Бербатов), а сега иска да оправи българския футбол... Регистърът трябва да регистрира факти, а не да дава мотиви от една страница, написани от ваши колеги. Ще свиквам конгрес, докато въпросната агенция реши, че всички документи са изрядни, за да може хората да се организират", обясни президентът на БФС.

Той говори след церемонията по представянето на новия спонсор на националния отбор - "Фолксваген", чрез официалния му вносител у нас "Порше България". "За нас това е много важно. В тези трудни моменти трудно се намират спонсори. Надявам се това да допринесе за успехите на нашите национали. Също така, че заедно с тях ще успеем да се справим още по-добре в развитието на българския футбол", заяви Борислав Михайлов.

Изпълнителният директор на "Порше България" Маркус Татцер пък коментира: "В България съм от 5 години и научих, че важните неща тук са три - футбол, коли и жени. Добре е да докоснем футбола заедно с БФС. Това е световна стратегия на "Фолксваген" и сме спонсор вече на няколко национални отбора, а сега и на българския. Пожелавам успехи и като начало - победа над европейския шампион Италия".

 

НАЦИОНАЛИТЕ

На събитието бе и селекционерът на националния тим Ясен Петров. "Много трудно събираме нашите играчи, даже в момента не сме в пълния състав. Чакаме да дойдат футболистите от "Лудогорец". Чакаме да дойдат и други футболисти. Утре, 31-ви, ще бъдем всички. Една тренировка ще направим и после ще имаме и една тренировка в Италия, която е в рамките на един час и влизаме да играем с европейския шампион. Наясно сме с тези факти, няма какво да губим в този мач. Не отиваме като обречени. Напротив, отиваме с амбицията да ги затрудним и ако успеем да сме дисциплинирани, да направим някаква изненада. Всеки има право да мечтае. Дано момчетата си хванат шанса. Няма какво да губим срещу Италия. Това е мач за престиж. Излизаш срещу европейския шампион", каза Петров. Той допълни, че е готов да говори с Ивелин Попов за завръщането му в националния отбор.

Още по темата