Quantcast
ИТН потвърди отказа си да подкрепи правителство на БСП | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ИТН потвърди отказа си да подкрепи правителство на БСП

Това окончателно обрича на неуспех проучвателния мандат, който президентът връчи на левицата
Обновена
2 397
Среща на БСП с ИТН

БСП се среща с "Има такъв народ" в опит да събере подкрепа за правителство

Posted by bTV Новините on Wednesday, September 1, 2021

На провелата се днес среща между БСП и "Има такъв народ" (ИТН) за евентуално правителство с мандата на левицата партията на Слави Трифонов потвърди позицията си, че няма да го подкрепи.

По-рано същото заяви зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов в изказване от парламентарната трибуна. "На срещата ще потвърдим, че няма да подкрепим вашия мандат. Не че не го знаете, но ще дойдем в знак на приличие да ви го съобщим", обърна се Йорданов тогава към социалистите.

Това окончателно обрича проучвателния мандат на неуспех. На 31 август трябваше да се състои консултация между левицата и "Демократична България", но от дясната коалиция отказаха да участват в разговора с аргумента, че предварително заявеният отказ на ИТН го прави безпредметен. Същото беше мнението и на политиците от ИБГНИ.

В четвъртък, 2 септември, Националният съвет на БСП ще се събере на заседание, за да вземе окончателно решение какво да каже на държавния глава. Всъщност единственият им вариант е да признаят неуспеха на мандата.

Последни обяснения

На срещата със социалистите Тошко Йорданов заяви: "Ние няма какво ново да кажем. Още в първите дни на този парламент ние заявихме, че ИТН поема отговорността да предложи кабинет и, ако не бъде подкрепена от т.нар. партии на протеста, няма да подкрепяме следващи мандати и според нас ще се отиде на предсрочни избори. Нищо от тогава до сега не се е променило." И призова левицата "да оставите този парламент да поживее една седмица отгоре, за да може някои неща, свързани с прокуратурата, да направим".

Соцлидерът Корнелия Нинова не се ангажира с обещания, но обяви за имитация всякакви набързо направени промени. "Добре, това са важни неща. Колеги, това представлява кърпене. По-разумното беше да съставим трайно и дългосрочно мнозинство, което да започне промяна", изтъкна тя.

Йорданов контрира, че по-сериозната работа не се е случила, защото останалите политически сили са отказали подкрепа на кабинета на ИТН. И заключи: "В следващия парламент, ако има повече разум, ще направим и голямата промяна."

 

Още по темата:

 

 

Още

Преговарящи пуснаха излъчване и на тайните преговори
Под лустрото на коалицията от мола

03.12.2021

ПЕТЬО ЦЕКОВ

1189
10 сложни социални уравнения стоят пред новата власт