Quantcast
На първо четене: Депутатите отнеха от Гешев Бюрото по защита | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

На първо четене: Депутатите отнеха от Гешев Бюрото по защита

Срещу промените гласуваха единствено от ДПС и ГЕРБ
4 009
 Илияна Кирилова

Бюрото по защита на свидетели преминава от главния прокурор към Министерството на правосъдието, реши днес на първо четене Народното събрание, предаде БНР.

Мотивите на депутатите, които подкрепиха сходните законопроекти на "Демократична България", "Има такъв народ" и "Изправи се! Ние идваме!", са, че с преместването на Бюрото към министерството на правосъдието ще бъде упражняван граждански контрол върху работата му, а тъй като то има и полицейски функции.

Срещу промените и с "въздържал се" гласуваха единствено от ГЕРБ и ДПС. Силите се разделиха по същия начин и при гласуването на първо четене на законопроектите в парламентарната комисия по правни въпроси. 

Главният прокурор Иван Гешев също се обяви срещу предложението да му бъде отнето Бюрото по защита, което го охранява от вече близо 2 години. Според него това ще бъде в интерес на мафията. „Резултатът от такава законодателна инициатива ще е трагичен. Смешна ще е охраната за прокурори и следователи. Няма да се плаща, всички тези хора ще си тръгнат и това ще е смешната охрана на Министерството на правосъдието, когато охраняваха те магистратите. Тази охрана беше смешна“, подчерта няколко пъти главният прокурор по време на изслушването си в комисията по правни въпроси.

Ако Народното събрание приеме и на второ четене промените в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателни производства, няма да има нужда от произнасяне на Конституционния съд, който и до момента разглежда питането на президента Румен Радев дали организационната структура на Бюрото по защита не противоречи на основния закон. 

"Като възлага на служителите на Бюрото по защита полицейски правомощия, а поставя самото Бюро в структурата на прокуратурата и под ръководството на главния прокурор, законодателят възпрепятства упражняването на граждански контрол над осъществяване на полицейски правомощия, с които могат да се засегнат изключително значими ценности като човешкия живот и здраве, свободата, личния живот на лица", смята Румен Радев.

Още

Граждани отново демонстрираха срещу хартиената бюлетина

29.11.2022

1230
БСП предложи всички партии да участват в минирането на бюджета

29.11.2022

Обновена

МИЛА КИСЬОВА

1573
Прокуратурата изведнъж реши да проверява дали изборите са манипулирани

28.11.2022

Обновена

3802