Медия без
политическа реклама

Задача минимум за Евроволей `21: България в Топ 6

Националите пристигнаха в Острава с Цветан Соколов, но без Николай Николов

01 Септ. 2021ЯВОР ЕВТИМОВ
БФВолейбол
Ръководството на БФВ вярва, че българските волейболисти могат да се борят за медалите на Евро `21.

Влизане в Топ 6 на Евроволей `21 е поставената задача минимум пред мъжкия национален отбор. А голямата цел е място във Финалната четворка и участие в борбата за разпределяне на медалите от шампионата на Стария континент (1-19 септември).

Това обяви президентът на българската федерация по волейбол (БФВ) Любомир Ганев в навечерието на 32-рото европейско първенство, което се открива днес. Съдомакини са Полша, Чехия, Естония и Финландия, като българският отбор ще играе в предварителна група В в зала "Остравар Арена" в Острава.

Съперници на "лъвовете" ще бъдат домакинът Чехия, Италия, Словения, Беларус и Черна гора. След мачове всеки срещу всеки първите четири тима ще се класират за 1/8-финалите. За да оправдае очакванията, селекцията на Силвано Пранди трябва да стигне до 1/4-финал с добър баланс от първата фаза.

"Минималната задача, която е поставена, е класиране в шестицата. Стремежът е влизане в Топ 4. Предвид групите, тези неща са възможни. Дори да приемем, че ще паднем от Словения, ако сме втори в групата, ще играем с третия от другия поток. След това отиваш на четвъртфинал срещу отбор, който е силен колкото теб. Дори да е малко по-силен, нищо не пречи да играеш добре и да го победиш. Играли сме и сме побеждавали много по-силни от нас. Така че трябва да се играе мач за мач", заяи Ганев в интервю за YouTube канала "Спортната джунгла".

🇧🇬 Европейското първенство по волейбол за жени приключи за българския национален отбор с изненадваща загуба за Елица Василева и компания на осминафиналите ...

Първият двубой на нашите е в петък (3 септември) от 18:15 ч. срещу тима на Черна гора, а отборът ни пристигна в Чехия днес следобед. Волейболистите веднага бяха подложени на PCR тестове, тъй като България попада в червената зона на пандемията от коронавирус. След това Пранди проведе и първата официална тренировка в 10-хилядната зала в Острава.

73-годишният италианец включи в окончателния състав от 14 играчи възстановения след травма на дясното рамо капитан Цветан Соколов, но трябваше да се лиши от услугите на опитния централен блокировач Николай Николов, получил болки в рамото на предпоследната тренировка в София. От групата, която се готвеше за шампионата, отпаднаха още диагоналът Жани Желязков и посрещачите Георги Петров и Петър Каракашев.

"Имахме много медицински проблеми по време на подготовката за първенството, а и преди това. Някои момчета въобще не можаха да се включат в Лигата на нациите, други започнаха тренировки със закъснение - коментира още Ганев. - Но аз съм сигурен, че този отбор има силите и възможностите да преодолее дори такива трудни моменти. Много пъти те са показвали, че могат да играят сплотено. Вярвам в нашите състезатели. Знам, че някой път може да направиш страхотни мачове, дори да имаш някои проблеми. Групата ни не мога да кажа, че е силна, не мога да кажа, че е слаба. Просто трябва да играем. Буквално всеки резултат е важен. Сигурен съм, че те могат да ни зарадват, всичко е в техните ръце."

 

СЪСТАВ НА БЪЛГАРИЯ ЗА ЕВРОВОЛЕЙ `21

Разпределители: Георги Сеганов, Владимир Станков

Диагонали: Цветан Соколов, Велизар Чернокожев

Посрещачи: Тодор Скримов, Мартин Атанасов, Аспарух Аспарухов, Гордан Люцканов

Центрове: Алекс Грозданов, Светослав Гоцев, Николай Колев, Стефан Чавдаров

Либеро: Владислав Иванов, Мартин Иванов

 

ПРОГРАМА НА "ЛЪВОВЕТЕ" В ГРУПА В

(Всички часове са в българско време, мачовете ще се излъчват пряко по "Макс спорт 1")

3 септември (петък), 18:15 ч.: Черна гора - България

5 септември (неделя), 17:00 ч.: Чехия - България

6 септември (понеделник), 16:45 ч.: България - Италия

7 септември (вторник), 17:00 ч.: Словения - България

9 септември (четвъртък), 17:00 ч.: България - Беларус

 

Още по темата