Медия без
политическа реклама

Руски министър загина в опит да спаси човек

Евгений Зиничев дълги години е бил адютант на Путин

08 Септ. 2021Обновена
БГНЕС
Евгений Зиничев

Министърът на извънредните ситуации на Русия Евгений Зиничев загина при инцидент по време на заснемане на филм за учение по гражданска защита в Арктика. Министерството съобщи, че 55 -годишният Зиничев е починал в Норилск, докато се е опитвал да спаси човек.

Ръководителят на руската телевизия RT Маргарита Симонян заяви, че оператор на телевизията е паднал от скала по време на интервю. ''Зиничев и операторът бяха на ръба на скала. Операторът се подхлъзна и падна във водата", каза тя. ''Зиничев се втурна да спаси човека и умря, след като се удари в стърчаща скала''. Операторът също е починал.

Евгений Зиничев е министър на извънредните ситуации от 2018 г. и години наред е бил ключов член в звеното по сигурността на президента Владимир Путин. Руските медии казват, че инцидентът е станал по време на заснемането на учебен филм в района на Красноярск по идея на министерството. Безпрецедентното двудневно учение е организирано от отдела на Зиничев. Според съобщения в медиите президентът Путин е разпоредил близо 6000 специалисти да тренират десетки потенциално извънредни ситуации в Арктика.

Тв Дождь напомня кариерата на Зиничев. От 1987 г. е работил в КГБ, а след разпадането на СССР преминава към ФСС. От 2006 до 2015 г. е бил адютант на Владимир Путин. После е началник на управлението на ФСС в Калининградска област, а година по-късно става губернатор на областта, но изкарва едва 70 дни. Една от причините за оттеглянето му е непоносимостта му към публичността. Известно е, че е дал само една пресконференция, която е траяла 49 секунди.Завръща се в Москва и във ФСС, а от 2018 г. е министър на извънредните ситуации в правителството на Медведев. 

 

 

Ключови думи:

Евгений Зиничев