Медия без
политическа реклама

Асен Василев: Извадихме 1 милион пенсионери от бедност

Парламентът гласува 2.3 млрд. лв. повече разходи в бюджета за тази година

10 Септ. 2021Обновена
Илияна Кирилова

Извадихме над 1 милион пенсионери от бедност - с преизчислението на пенсиите, с вдигането на минималната пенсия на 370 лв. и с добавките до линията на бедност.

Това заяви служебният финансов министър Асен Василев тази вечер в предаването "Панорама" по БНТ по повод актуализацията на бюджета за тази година, която вече 5-ти час се приема на второ четене в пленарна зала. 

По-рано днес корекциите в закона за бюджета бяха гласувани в бюджетна комисия. "Стигна се до разумни предложения, които няма да издънят бюджета и да заложат мини за следващата година", коментира финансовият министър.

С 2.3 млрд. лв. се завишават разходите в бюджета, което е с 500 милиона лева повече от първоначално предложената сума от финансовото министерство. Приходната част на бюджета се завишава с 2.5 млрд. лв. - също с 500 млн. лв. повече от проекта, приет на първо четене. 

Така дефицитът по бюджета остава в рамките на предложението на финансовото министерство от 3.6% от БВП или 4.7 млрд. лв.

"Пари има, парламентът трябва да реши как да бъдат разпределени. 2.5 млрд. лв. повече приходи ще бъдат събрани тази година", заяви министър Василев. По думите му за догодина ще има 1.8 млрд. лв. допълнително за увеличение на пенсиите, 3 млрд. лв. за ковид кризата, 1.4. млрд. лв. повече за Агенция Пътна инфраструктура. "Остават ни още 3 млрд. лв. за допълнителни политики. И ще сме на дефицит от 3%. Следователно напълно спокойно държавата може да поеме това, което се залага, без да се пипат данъците за тази и следващата година", каза Василев.

В бюджетната комисия днес бяха гласувани голяма част от предложенията за нови харчове на различните политически сили, включително и на ГЕРБ, които в началото на заседанието напуснаха заседанието. "Не искаме да участваме в разговори за бюджета, които ще доведат до дефицит в края на годината 5%", заяви бившият министър на финансите Кирил Ананиев.

Заради огромния брой предложения за допълнителни бюджетни разходи - над 60, заседанието на комисията бе удължено с два часа. Това забави и пленарното заседание, което трябваше да довърши окончателното приемане на промените в бюджета на здравната каса. След него в пленарна зала започна второто четене и на актуализацията на държавния бюджет, което депутатите гласуваха да продължи до пълното й приемане. 

Гласуването на новите текстове започна, без те да бъдат публикувани на сайта на парламента. Народните представители бързат да приемат актуализацията на бюджета, след като стана ясно, че президентът ще ги разпусне "тези дни".

Актуализацията на бюджета трябваше да осигури допълнителни разходи по три важни направления - преизчисляване на пенсиите с по-висок коефициент за всяка година стаж, мерки за овладяване на новата ковид-вълна и мерки за подпомагане на бизнеса. Както стана ясно преизчисляване на пенсиите на практика ще има от началото на 2022 г., а дотогава пенсионерите ще получават по 120 лв. месечни бонуси. Завишени с близо 1.7 млрд. лв. е резервът за непредвидени и неотложни разходи, с които да бъдат покрити допълнителните разходи за борба с последиците от пандемията и бежанския натиск. Както стана ясно, пари получават и пътностроителни фирми по неизплатени от Агенция пътна инфраструктура договори.

Под натиска на протести служебното правителство лансира на заседание на бюджетна комисия скандално предложение. Според финансовия министър Асен Василев бюджетът следва да плати 1,3 млрд. лв. дейности по пътно поддържане за незаконно възложени дейности.

 

Още по темата