Медия без
политическа реклама

КНДР се похвали с успешни изпитания на нов тип крилати ракети

Американските власти коментираха, че са запознати и "твърдо решени да защитават Южна Корея и Япония"

13 Септ. 2021Обновена
ЕПА/БГНЕС

Северна Корея е извършила успешни изпитания на нов тип крилати ракети с голям обсег, съобщи държавната Корейската централна телеграфна агенция. Пробните изстрелвания са извършени в събота и неделя и са били наблюдавани от високопоставени служители на КНДР, предаде БНР.

Ракетите са прелетели 1500 км, преди да ударят целите си и да паднат в севернокорейски териториални води. Според съобщението на държавната агенция, развитието на ракетите осигурява "стратегическо значение на притежаването на друго ефективно средство за възпиране, за по-надеждно гарантиране на сигурността на страната".

Часове по-късно американските власти съобщиха, че са "запознати със съобщенията за нови тестове на ракети от Северна Корея" и ще продължат да следят развитието на ситуацията в координация със своите съюзници и партньори.

В разпространено изявление на Индо-Тихоокеанското командване на въоръжените сили на САЩ се казва още, че тези действия на Пхенян показват, че страната "все още е съсредоточена върху развитието на военната си програма". И посочват заплахата, която "представлява КНДР за нейните съседи и международната общност".

В документа от Вашингтон се подчертава, че Съединените щати са "твърдо решени да защитават Южна Корея и Япония".

Още по темата