Quantcast
Скандалната монахиня "Бенедета" открива "Синелибри" | СЕГА
facebook
twitter

Кинопремиера

Скандалната монахиня "Бенедета" открива "Синелибри"

1 665
 снимка: архив на фестивала
Виржини Ефира в "Бенедета"

Въпреки опитите за затягане на противоепидемичните мерки седмото издание на много успешния кино-литературен фестивал "Синелибри" се подготвя под. Под мотото "Божествена комедия" то е планирано в осем града (София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово, Благоевград и Стара Загора) от 2 до 31 октомври. С този наслов форумът, черпещ вдъхновение от литературни шедьоври и техните прочити на големия екран, отбелязва 700 години от смъртта на Данте Алигиери, "бащата на италианския език".

Откриването е в зала 1 на НДК с фееричен пърформанс и филма на Пол Верховен "Бенедета". Филмът пристига за първата си прожекция у нас, обвеян със скандален ореол още преди премиерата си в Кан през юли. Филмът е екранна адаптация на книгата "Неприлични действия: животът на монахиня лесбийка в ренесансова Италия” на Джудит К. Браун, копродукция на Франция и Нидерландия. Историята на сестра Бенедета са смята за най-ранния документ за интимна връзка между жени в съвременната западна история. В образа на младата монахиня, обсебена от еротични видения, се превъплъщава френската актриса Виржини Ефира, партнират й Дафне Патакиа, Ламбер Уилсън и Шарлот Рамплинг. Три десетилетия след "Първичен инстинкт" 83-годишният Верховен остава верен на инстинкта си да обърква критиката и скандализира публиката.

 

 

"Синелибри" подготвя още две големи филмови събития в зала 1 на НДК. Това са френската романтична комедия "Фантазии", режисирана от звездния тандем Давид и Стефан Фоенкинос, и драматичния трилър "Денят на флага" на Шон Пен. И двете прожекции са на 21 октомври, съответно от 17:30 и 19:30 ч.

"Фантазии" е забавен филмов омнибус, в който шест двойки изследват скритите страни на интимния си живот. Филмът привлича с пикантен диалог и бляскав актьорски състав - достатъчно е да споменем само имената на Моника Белучи и Карол Буке. В "Денят на флага" Шон Пен дели екран с дъщеря си Дилън Пен. Филмът, който също като "Бенедета" пристига топъл-топъл от кинофестивала в Кан, интерпретира действителната история на журналистката Дженифър Вогел, разказана в автобиографичната й книга "Истинската история за фалшивия живот на баща ми". Между двете прожекции ще бъдат раздадени наградите в международния конкурс на фестивала. Журито в него се оглавява от изтъкнатия френски писател и сценарист Гийом Лоран, лауреат на БАФТА и две номинации "Оскар" (за анимационния филм "Изгубих тялото си" и за сценария на "Невероятната съдба на Амели Пулен").

В ролята на арбитри тази есен влизат и германският режисьор от афганистански произход Бурхан Курбани, който триумфира с награда „Синелибри“ за своята адаптация на монументалния роман „Берлин Александерплац“ през 2020 година, когато пандемията осуети възможността да получи своето отличие на живо; френската писателка и сценаристка Каролин Бонгран и българското режисьорско дуо Кристина Грозева и Петър Вълчанов ("Урок", "Бащата"). Сред премиерите на фестивала ще бъде и току-що спечелилият "Златен лъв" от Венеция "Събитието" на реж. Одри Диван.

Билетите вече са в продажба, но все пак организаторите имат едно наум заради сложната здравна обстановка - и тази година фестивалът ще има паралелно дигитално издание, което ще се състои в платформата Neterra TV. 

Още

Познаваме ли Данте Алигиери?

05.11.2021

АФП/БГНЕС

2847
"Бенедета" и още филми от Кан гледаме наесен в "Синелибри"

30.07.2021

248
Изабел Юпер търгува с наркотици