Медия без
политическа реклама

АПИ е платила 1.23 млн. лв. за местене на пластмасови конуси

13 Септ. 2021
Пътят между София и Перник при Владая често е задръстен

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е платила 1.225 млн. лв. в рамките на 2 години за преместването на разделителните пластмасови конуси по пътя София-Перник в района на Владая и Драгичево. Това обяви столичният общински съветник от "Демократична България" Симеон Ставрев, цитиран от "Дарик".

Конусите се ползват за т.нар. реверсивно движение в трилентовата отсечка от пътя, която е дълга около 4 км. По този начин се осигуряват две ленти за движение в по-натоварената посока: в петъчните дни и вечерите - към Перник, а сутрин и в неделите - към София. Идеята е да се избегнат задръстванията.

От официален отговор на АПИ е станало ясно, че за периода от 1 юли 2019 г. до 1 юли 2021 г. агенцията е платила общо 1 225 306 лв. само за местенето на конусите от едно платно в друго.

"Вместо да строи базовата инфраструктура, АПИ се занимава да дава пари за местене на колчета. И то немалко пари. А Йорданка Фандъкова, вместо да изпълнява обещанията си за градските булеварди, преписва едни числа от бюджет в бюджет и само обещава, но не изпълнява обещанията", коментира Симеон Ставрев.

Според него натоварването на пътя София-Перник през Владая ще намалее значително, когато бъде разширен околовръстният път на столицата в участъка между жк "Люлин" и кв. "Бъкстон". Тогава ще се ползва по-активно и магистрала "Струма" за пътуване до Перник и обратно.

Според общинския съветник, дори в момента да не са налични пари за целия участък, АПИ може да го раздели на 2 части - от кръговото при "Люлин" до отбивката за Горна баня и от Горна баня до бул. "България" и да започне работа по първия участък.

Общинският съветник добави, че Столична община трябва бързо да реши проблема с връзките на Северната скоростна тангента със северните квартали на града, за да може околовръстното шосе да развие потенциала си и да вади по-голяма част от трафика извън града.

Още по темата