Quantcast
20 000 учители са поискали да бъдат тествани за COVID-19 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Просвета

20 000 учители са поискали да бъдат тествани за COVID-19

Родителите ще избират между 3 вида тестове за учениците
1 418
 ЕПА БГНЕС

Едва 20 000 учители от близо 90 000 хиляди у нас са заявили, че искат да бъдат тествани за коронавирус преди учебната година. Това съобщи служебният просветен министър проф. Николай Денков пред Би Ти Ви по повод кампанията за скрининг на преподавателите, която върви в момента.

Броят им е показателен за потенциала за тестването в гилдията не само преди началото на годината, а и след това. Данните за ваксинираните педагози също не са особено оптимистични. Проф. Денков посочи, че малко над 30% от учителите са ваксинирани и малко над 20% са преболедували COVID-19. При учениците този процент е още по-нисък - едва около 2% са ваксинираните. "Не се справихме с ваксинирането на учители, защото има недоверие в обществото. Това е очевидно за всеки. Направихме кампания, аз самият винаги призовавам всички да се ваксинират, но за съжаление има хора, които говорят други неща", каза Денков по повод провала на ваксинационната кампания в образованието.

По същия начин е любопитно да се види и колко от родителите ще дадат съгласие за ежеседмично тестване на децата им в училище - според правилата на МОН учениците в дадено училище ще бъдат тествани безплатно всяка седмица, само ако 90% от родителите се съгласят на това. Родителите ще могат да избират между 3 вида тестове за коронавирус, с които да бъдат ежеседмично тествани децата им в училище, обясни още служебният просветен министър.

По думите му два от тестовете със сигурност са одобрени в България, за другия е нужно разрешение на здравните власти. Единият тест е т.нар. близалка - той действа на принципа на пуловете, като се събират близалките от целия клас и се проверява кой е положителен. Другият вид тестове са тези със слюнка, а третият - с клечка, с която всяко дете ще трябва да си бръкне в носа. Тестовете ще се поръчват от директора на училището и ще предоставят от РЗИ.

За новата учебна 2020/21 г. проф. Денков заяви, че тя ще стартира присъствено навсякъде, като между учениците трябва да има дистанция. Припомняме, че според негова заповед учебната година трябва да се открие присъствено поне за 1-ви, 5-и и 8-и клас. Относно противоепидемичните мерки и случите на превключване към онлайн обучение, министърът посочи, че училищата ще затварят изцяло, само ако министерство на здравеопазването издаде централна заповед за преминаване към дистанционно обучение. Ако няма такава заповед, всяко едно учебно заведение и област ще преценяват сами дали това се налага в зависимост от местната епидемичната картина и броя на заболелите деца в училището. При 10% болни ученици, ще се минава към онлайн обучение.

"Около 5% от децата не са обхванати от образователната система и това продължава през последните 5 г. По-важното е, че 25% от учениците след 7-и клас не са си взели изпита по литература, а 45% - този по математика. Това са децата в риск. Те не са готови да преминат към 8-и клас", коментира Денков. Според последните разчети на МОН около 20 хиляди деца няма да започнат учебната година - те ще бъдат издирвани от над 1300 мобилни екипи.

 

ПОДКРЕПА

На въпрос дали одобрява изискването на Медицинския университет в Пловдив студентите да са ваксинирани, за да могат да присъстват на практическите часове, той отговори, че напълно одобрява изискването. "Основната грижа на медицинските университети е да осигурят здравето и безопасността на техните пациенти. Отделно, не може да бъдеш лекар, ако не вярват на медицинската наука", категоричен бе министърът.

 

 

Още

Денков поиска от Кацаров нова заповед и връщане веднага на учениците

02.12.2021

1207
МЗ обмисля учениците да се тестват само в понеделник

01.12.2021

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

5672
По-ранният старт на учебната година събира все повече подкрепа