Медия без
политическа реклама

Руското кино изпреварва Холивуд в космоса

19 Септ. 2021
EPA/BGNES
Актрисата Юлия Пересилд, космонавтът Антон Шкаплеров и режисьорът Клим Шипенко на пресконференция в Звездното градче, преди да бъдат поставени в изолация за дните до полета.

В историята на космическите полети Русия има с какво да се похвали — първия спътник на Земята, първото куче в космоса, първия мъж, първата жена, а 60 години след тези постижения, ако всичко върви по план, може да добави и още едно - първи филм, сниман в космоса. 

В четвъртък група експерти в областта на медицината и сигурността одобриха плана, според който в началото на октомври актрисата Юлия Пересилд и режисьорът Клим Шипенко трябва да отлетят за заснемането на първия пълнометражен игрален филм извън Земята.

Филмът, наречен „Предизвикателството“, разказва историята на лекарка, изпратена по спешност на Международната космическа станция, за да спаси живота на космонавт. Ако бъде заснет следващия месец, руската киноиндустрия ще изпревари Холивуд. 

Миналата година НАСА обяви, че и Том Круз планира да снима филм на Международната космическа станция. Изглежда в Русия възприеха намерението на американския актьор като предизвикателство — и повод да докажат, че могат отново да бъдат първи в космическата надпревара. 

Юлия Пересилд  и главният мениджър на екипа Клим Шипенко ще прекарат 10 снимачни дни в руския сектор на МКС. Актрисата не се притеснява, че по време на снимките ще се сблъска с известни ограничения. Например ще трябва сама да си слага грим и да работи без осветители и звукооператори. 

Том Круз в момента има по-сериозни проблеми от надпреварата за космически престиж. Той не е никак доволен от решението на „Парамаунт“ да пусне „Невъзможна мисия 7“ в стрийминг платформата си Paramount+ само 45 дни след кинопремиерата. „Мисията“ е един от най-успешните франчайзи през последните 25 години, а Том Круз е една от най-големите звезди в студиото. По последни данни, след многобройни промени, премиерата е насрочена за 30 септември 2022 г.. Тези дни единствената връзка на Круз с космоса бе едно телефонно обаждане от кораба SpaceX с цивилен екипаж.

Студиото реши да пренасрочи за по-късна дата и другото най-очаквано заглавие с Круз „Топ Гън 2“ — за 19 ноември 2022 г. Все пак Круз би могъл да се успокоява, че макар и втори в космоса, филмът му най-вероятно ще е първи в боксофиса. 

Заснемането на актриса на снимачна площадка с нулева гравитация, на 400 км от Земята ще бъде новина за киното, каза руският филмов критик и главен редактор на списание "Исскуство кино" Антон Долин. Но след като  „Предизвикателството“ стане първият филм, заснет в космоса и вълнението от новината изстине, не е ясно дали рисковете и разходите ще оправдаят бъдещи подобни проекти. 

Американски астронавти и съветски космонавти, разбира се, са правили документални филми още преди десетилетия. Мисията на Аполо до Луната през 1969 г. е пионер в прякото телевизионното излъчване на живо. 

Още по темата