Quantcast
COVID центровете още не работят напълно | СЕГА
facebook
twitter

Здраве

COVID центровете още не работят напълно

Само 2 поликлиники в Бургас са сключили договор с НЗОК, но все още чакат софтуера за рецептите
374
 Илияна Кирилова
Проблем в COVID-зоните остава и смесването на потоците с болни от коронавирус пациенти и такива, които имат други заболявания

COVID центровете у нас, които трябва да лекуват по-леките случаи на болни от коронавирус, все още не могат да заработят на пълни обороти, разказват лекари пред "Сега". Проверка нa Би Ти Ви в София и Бургас днес също показа, че центровете не могат да изписват безплатни лекарства за домашно лечение на пациентите си.

Миналата седмица от здравното министерство обявиха, че мярката за безплатните лекарства тръгва от 17 септември. Бяха определени 9 лекарства, които COVID центровете, които имат сключени договори със здравната каса, могат да изписват безплатно на пациентите си. През уикенда обаче стана ясно, че поликлиниките връщат пациенти, тъй като още нямат сключени допълнителни анекси със Здравната каса и чакат инструкции за работа. Други медицински центрове пък все още нямат необходимия софтуер за издаване на електронни рецепти. От НЗОК обещаха до понеделник да изчистят появилите се технически проблеми и да изпратят на всички центрове въпросните документи. И днес обаче проблемите продължават, макар и от различно естество.

"Имаме сигнали от цяла България за липса на специалисти за въпросните центрове. На много места не могат да се изпълнят изискванията за несмесване на потоците. Обикновено един център разполага с един рентген, как ще се разделят пациентите", коментира за "Сега" д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз. По думите му в момента работят разкритите вече центрове, а новите са изключително малко.

По данни на НЗОК от 17 септември COVID зоните в страната, в които болните могат да бъдат преглеждани, са се увеличили до 66 на брой (първоначално бяха 39, а към 16 септември бяха 50). Те обаче са от 20 области у нас, а в 8 области няма подобни зони - като например Търговище, Разград, Видин и др. Очакванията на здравния министър Стойчо Кацаров са центровете за преглед и лечение на болни от коронавирус пациенти да станат 150 на брой. Според д-р Брънзалов обаче и 150 ще са крайно недостатъчни - според него са нужни 1500 такива центъра, за да покрият хомогенно населението. "В Асеновград има ли COVID център? Няма. А няма ли пациенти с коронавирус? Кой ще ги лекува тях? Личните лекари, for free (т.е. безплатно - без да получават съответната сума от 25 лв. за преглед, която ще получават въпросните центрове - бел. ред.)"", коментира още той.

В Бургас например, въпреки че има две поликлиники, които са сключили договор с НЗОК, те все още не могат да изписват безплатни лекарства за домашно лечение, тъй като чакат софтуера за рецептите. В бившата Военна болница е отделен кабинет за леки и тежки случаи на COVID-19, но цяла зона няма как да функционира, без потокът от пациенти да се смесва. "Това няма да се случи толкова лесно, а по-скоро ще бъдат насочвани от личните лекари без талони. Имайте предвид, че голяма част от тези пациенти са карантинирани. Това също ще е лош такъв сигнал, защото започва едно неконтролирано движение на пациенти с коронавирус", заяви управителят на II ДКЦ - Бургас д-р Александър Партенов пред Би Ти Ви.

"Няма как един екип в COVID зоната да поеме такъв тип работа. Освен това, ако ние наистина ще трябва да прилагаме и лечение на хората, времето за всеки пациент става значително. За момента положителните ги насочваме към техните лични лекари", коментира през уикенда и Татяна Евтимова, управител на XXI ДКЦ, София.

Разногласия имаше именно по въпроса кой ще носи отговорност за наблюдението на пациентите с изписани лекарства не от личен лекар, а в COVID зона. Личните лекари твърдяха, че няма указания дали проследяването до пълното възстановяване ще бъде от лекарите, работещи в COVID зоната, или тези пациенти ще бъдат прехвърлени към тях. От здравното министерство обаче бяха категорични, че отговорност ще носят лекарите, изписали рецептата. 

"В момента аз имам 15-20 пациенти с коронавирус, като само на двама се налага да вземат лекарства от безплатния списък. Те обаче не могат да ги получат безплатно, защото не са минали през COVID център", коментира още д-р Брънзалов.

"Още незнаем какви ще са трудностите, с които ще се сблъскаме. Внесохме документите и очакваме да сключим договор. Има доста изисквания, например за работа 8 часа на ден и т.н. Нямаме представа и как ще действаме с електронните рецепти, защото още не сме издавали такива", коментира друг управител на медицински център в столицата.

 

 

 

 

Още

От днес и личните лекари ще изписват безплатни лекарства за COVID-19

22.10.2021

454
МЗ разиграва смарт часовници на томбола за ваксинирани

30.09.2021

Екип Сега

1778
Фалстарт на рецептите за безплатни лекарства на COVID болни

18.09.2021

967