Quantcast
Литва посъветва гражданите си да изхвърлят китайските смартфони | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Технологии

Литва посъветва гражданите си да изхвърлят китайските смартфони

7 428
 Pixabay
Официалният магазин за приложения на Huawei насочва потребителите към електронни магазини на трети страни, където някои от приложенията са оценени от антивирусни програми като злонамерени или заразени с вируси.

Потребителите да изхвърлят смартфоните си, произведени в Китай, и да избягват да купуват нови, предупреди министерството на отбраната на Литва, предава Би Би Си.

Доклад на Националния център за киберсигурност на страната тества мобилни телефони с 5G мрежа от китайски производители. Твърди се, че телефон на Xiaomi има вградени инструменти за цензура, а друг модел на Huawei има пропуски в сигурността. "Нашата препоръка е да не купувате китайски смартфони и да се отървете от вече закупените възможно най-бързо", каза заместник-министърът на отбраната Маргирис Абукевичус. 

Според центъра за киберсигурност, един от новите модели телефон на Xiaomi Mi 10T 5G има софтуер, който открива и цензурира термини и изрази като ''свободен Тибет'', ''аа живее независимостта на Тайван'' или ''движение за демокрация''. Софтуерът цензурира и повече от 449 термина. Функцията е била изключена за Европа, но в доклада се твърди, че  може да бъде активирана от разстояние по всяко време. Изследването също така установява, че устройството на Xiaomi прехвърля криптирани данни за използването на телефона към сървър в Сингапур. 

Докладът също така откри недостатък и в модела P40 5G на Huawei, излагащ потребителите на риск от нарушения в киберсигурността. ''AppGallery, официалният магазин за приложения на Huawei, насочва потребителите към електронни магазини на трети страни, в които някои от приложенията са оценени от антивирусни програми като злонамерени или заразени с вируси'', се казва в изявление на литовското министерство на отбраната.

И двете компании заявиха пред Би Би Си, че спазват законите и разпоредбите на страните, с които работят, и дават приоритет на киберсигурността и поверителността.

Ключови думи:

Xiaomi, Huawei, Литва

Още

Литва разширява блокадата на Калининград

11.07.2022

10648
Звездата Везенков не стигна за победа над Литва (ГАЛЕРИЯ)

01.07.2022

219
САЩ: Ще защитим Литва от руските закани за Калининград

21.06.2022

Обновена

4463