Медия без
политическа реклама

Какво не дочакахме през последните 4 мандата от БФС?

За изминалите 16 години националният отбор така и не успя да стигне до голямо първенство, а и още куп обещания останаха неизпълнени

СПОРТАЛ
През 2005 г., когато Михайлов пое властта, националният отбор бе №46 в света. Сега е №75. И все така не се е класирал за голямо първенство.

Ретроспекцията в "Сега" на изминалите 4 мандата на Борислав Михайлов продължава с преглед на обещанията и изпълненото.

При всички случаи през тези години се направиха доста неща - построена бе база за националния отбор с офис на БФС; откриха се игрища в няколко града по програмата "Грасруутс"; въведена бе системата "Видео асистент рефер" (VAR); БФС помогна доста на клубовете в пандемията от COVID-19 (с поемане на част от PCR тестове и облекчаване откъм съдийски такси); на клубовете от страната бяха осигурявани екипировки, помагала за трениране и т.н. И най-вече през всичките тези години, дори и в условия на криза, бюджетът на БФС бе винаги обезпечен. Даже и в момента продължават да се осигуряват нови спонсори.

Но хвалби в тази насока ще се чуят на предстоящия конгрес на 12 октомври. Това е повече от сигурно. Нека се спрем на обещанията, които така и не бяха изпълнени. А те не са никак малко.

 

Провалът "национален отбор"

Ако е вярно, че националният тим на една страна е лицето на футбола в нея, ситуацията е нелицеприятна. Един бърз факт. През октомври 2005 г., когато Михайлов пое властта от Иван Славков, националният отбор бе №46 в света. Сега е №70. 

Да, в последните месеци, при Ясен Петров, положението се позакрепи и започна да се вижда някакво желание, игра и, съответно, резултати. Но преди това в ерата "Михайлов" имаше срамни резултати - 0:6 от Англия в София, 1:6 от Сърбия, 2:7 от Япония, 1:5 от Шотландия, 1:4 от Кипър, 2:3 от Косово в София...

В нито един момент оредяващата публика не чу, че вина за представянето носи и БФС. Самият Борислав Михайлов вече е лесно предвидим - словоохотлив след победи, но при загуби говори лаконично и раздразнително. И обикновено подчертава, че е направил всичко, което зависи от него - подсигурил е условия за трениране, средства за поканите за А отбора, чартъри при гостувания... А когато загубата е вече твърде неприятна, гледа да не се явява пред репортери.

Например след тежката серия - 1:4 от Франция и 0:3 от Швеция през октомври 2016 г., Михайлов финтира чакащите го журналисти на летището и се скри. Но от фактите, уви, не може да се скрие. А те са твърде неприятни за него - откакто той е станал президент на БФС, отборът не се е класирал за голям форум. Това са три неуспешни квалификации за световни първенства (2010, 2014 и 2018), а шансовете за Мондиал 2022 не са много големи (даже никакви - според самия Михайлов). Плюс 4 провалени евроквалификации (за шампионатите през 2008, 2012, 2016, 2020 г.).

И още нещо обеща Михайлов в предизборната си кампания през 2005 г., освен класиране за голямо първенство: "Заявяваме отсега категоричното си намерение да гарантираме дългосрочен срок за работа, в рамките на минимум 6 години, на националния селекционер. Необходимо е на "А" отбора да бъдат създадени такива предпоставки за развитие, за да бъдат достигнати и надминати нашите спортни постижения."

Е, не стана. Изредиха се Христо Стоичков, Станимир Стоилов, Димитър Пенев, Пламен Марков, Лотар Матеус, Михаил Мадански, Любослав Пенев, Ивайло Петев, Петър Хубчев, Красимир Балъков, Георги Дерменджиев, а сега Ясен Петров. От тях най-много се задържа Л. Пенев (ноември 2011 - ноември 2014 г.). Ако това е дългосрочна работа, здраве му кажи. И винаги треньорите бяха жертвани за липсата на резултати, вместо да си получат обещания кредит на доверие.

 

Вечните надежди при младежите

Картинката при младежкия национален отбор не е по-различна. Тимът ни до 21 г. е пропуснал 16 поредни европейски първенства! За олимпиади да не отваряме и дума. Последното участие е през 1968 г.

А в програмата си преди 16 години Михайлов заяви: "Всички останали формации (б.р. - освен мъжката), играещи под националния флаг и защитаващи високия престиж на националния герб, ще бъдат с амбициозни цели. Нашите юношески и младежки отбори трябва също да гонят успехи - класиране на големи първенства и олимпиади."

Оставяме олимпиадите настрани. Как е при юношите? Тимът до 17 г. има от 2005 г. насам само едно участие (през 2015 г.), и то защото бяхме домакин на турнира. Отборът завърши последен в групата. Най-много "червени точки" ръководството (и отговорникът за юношеските и младежките формации Емил Костадинов) могат да си пишат с 19-годишните, които играха на три финални турнира - 2008, 2014 и 2017 г. Три участия от 14 възможности обаче не е добра атестация. А самото ни представяне в тези финалните фази трябва бързо да бъдат забравено - едно равенство от трите участия.

 

Все още липсва ясна стратегия в детско-юношеския футбол

БФС опитва да помага в общи линии "на парче" за развитието на детско-юношеския футбол. С тренировъчни помагала, топки, някои лагери. Но така и не бе въведена трайно централизирана система за развитието на млади футболисти в България, по райони се работи незадоволително. 

"Ще се промени изцяло отношението към детско-юношеския футбол и този път това няма да са празни приказки и предизборни обещания", четем в обещанията от 2005 г.

Само един пример. Уж някаква стъпка за поправяне в тази насока бе предприета на 1 октомври 2019 г. Тогава Изпълкомът прие 10-годишната програма за развитие на детско-юношеския футбол, изготвена от селекционера в онзи момент Красимир Балъков.

"Изпълкомът е дал зелена светлина за това нещо. Идеята беше клубовете, които искат да участват в тази програма, да участват с 30%, а държавата да финансира 70%. Има и минимални заплати за треньори от футболните школи... Моята задача беше да направя програма за Футбол 11. Когато децата влязат във Футбол 11, трябва да са координирани... Испанец е готов да дойде в България и да работим съвместно, за да имаме опит от чужбина. Единствено "Лудогорец" сега работи с технологията Hudl, която има всякакви възможности за анализиране. В цялата концепция заложихме нея и FootballScout, като по този начин ще има изключително голям контрол на работа. Тези системи ще бъдат дадени безплатно на футболните клубове", каза тогава Балъков.

Но... Михайлов подаде оставка десетина дни по-късно и всичко бе бързо забравено. Когато Михайлов се върна през април т.г., отново се завъртя плочата за програмата на Балъков. Дадено бе обещание, че ще се търси финансиране за осъществяване на тази концепция. Сигурно на конгреса пак ще бъдат казани добри намерения по темата...

 

Женският футбол (или по-добре да не се отваря темата)

Развитието на женския футбол е един от основните приоритети пред УЕФА и ФИФА в последното десетилетие. Не и при нас. Националният тим никога не е играл на голямо първенство. Дори бе разпуснат за година и половина и бе събран наново в края миналото лято.

Имаше и още интересни идеи - да се популяризира женският футбол по училищата, да се агитират дори самите родители. Нищо такова! В един момент пък фирмата, която държи правата за излъчване на български мачове - "Нова Броудкастинг груп", започна да излъчва всяка неделя дербито от женското първенство по "Нова спорт". Добре, но тези преки предавания продължиха само месец-два...

 

ПФЛ все така си чака да администрира първенството

Предишният президент на Професионалната футболна лига (ПФЛ) Валентин Михов с години води битка лигата да администрира двете ни професионални дивизии. Понякога от БФС с половин уста казваха, че мислят по въпроса. Голямото мислене продължава вече 4 мандата...

И така - вместо БФС да си спести скандалите след всеки кръг, предпочита да държи контрола над комисиите, които са отговорни за първенствата - съдийска, дисциплинарна, спортно-техническа. Желание за абсолютен контрол или нещо друго? Отговорът е обвит в мъгла. Но упоритостта, с която БФС не пуска администрирането, е завидна (и даже подозрителна).

А липсата на ясна визия също не може да убегне от поглед. Правиха се редица преобразувания - промяната форма̀та на шампионата в две фази от сезон 2017/18 се оказа добро решение, макар че среща отпор в самия Изпълком (справка - Венцеслав Стефанов). Но експериментите с втория ешелон приличат повече на принципа "проба-грешка". "Б" групата първо бе единна, после се раздели на две, после пак единна, сетне във формат "2 по 12". От този сезон Втора лига е с 20 тима, макар че през 2020/21 бе с 18 и три от тях отпаднаха ("Дунав" въобще не започна, а после се отказаха "Кариана" и "Витоша", Бистрица). 

А има много логични примери, че трябва промяна и ПФЛ да поеме кормилото. Изложи ги мотивирано Димитър Бербатов в предизборната си стратегия. Беше потвърдено и от анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), посочил, че професионални лиги успешно администрират 28 шампионата в Европа и отговарят за преговорите за ТВ права. В доклада на ИПИ се предлага БФС да започне да работи най-вече по стратегията за развитието на футбола в цялата страна и да не се занимава с първенствата. Ако щете, каза го и чужденец - изп. директор на "Ботев" (Пд) Даниел Сереидо, при това след няма и месец на поста: 

"Клубовете трябва да се организират, за да създадат лига, която се бори за интереса на всички, както в много други страни, а не само за интереса на малцина, както се случва в момента. Тя трябва да спре да работи аматьорски. Избягването на проблемите просто не е опция във футболната индустрия. Или се подобряваме заедно, или умираме заедно."

 

Усвояване на средства от УЕФА и ФИФА
"БФС ще предложи нови алтернативи, ще създаде и финансира програми за развитието на футбола, като ще насочи средствата там, където реално се върши работа."

И това бе в програмата на Михайлов през 2005 г. Всяко успешно осъществяване на проект, съфинансиран от УЕФА или ФИФА, оттогава е обявяван гръмко. В това няма нищо лошо - нещо е постигнато. Но да не се лъжем: БФС е успял да усвои едва около 10% от предвидените за България средства по програми в последните години. Докато в държави като Словения, Гибралтар и Молдова усвояването на средствата за футбол вече е на 100%.

Изоставането при нас не е учудващо, тъй като с тези програми в момента се занимава един-единствен служител в БФС, при това на граждански договор... И твърде малко хора във футболния съюз всъщност са наясно с възможностите за развитието на футбола ни при пълно реализиране на средствата.

Сега, по новата програма на УЕФА - "Хеттрик V", БФС ще получи шанса да усвои общо 14,1 млн. евро до 30 юни 2024 г. И това ще е голямо предизвикателство за България - дали ще съумее да се възползва от тези финансови инструменти, които несъмнено биха дали значителен тласък на футбола ни.

 

Базите
"Най-важната част от нашата бъдеща мисия ще бъде свързана с изграждането на изцяло нова инфраструктура на българския футбол."

Също обещание от 2005 г. За 16 години единственият забележим принос към това обещание е построяването на Националната футболна база в Бояна, известна като "Дом на футбола", открита през ноември 2016 г. Няма нито един новопостроен стадион, на който да играят професионални отбори. Колкото до "Дом на футбола", свидетели казват, че базата не се стопанисва добре, като състоянието й се влошава. В хотелската част някои от стаите са непригодни и се нуждаят от ремонт.

Да, от БФС непрекъснато изтъкват, че те не отговарят за строежа на клубни стадиони. Но имат много други възможности за търсене на взаимодействие с държавата, които да бъдат в полза на клубовете. Вместо това слушаме само намерения.

"Най-важните неща за промяна в българския футбол е промяна в закона за финансиране на спорта", каза членът на Изпълкома Йордан Лечков пред БНТ на 12 септември. Същото го рече и преди година, и през 2019-а, и по-рано.

Редно би било, щом тази тема е от особена важност, лобирането на БФС по въпроса да бъде по-настойчиво и успешно. А вместо това бе записан неуспех в тази насока дори при правителствата на Бойко Борисов, който определено не криеше афинитета си към футбола. Даже когато този премиер бе в близки отношения с управата на БФС и специално с Михайлов, бе изпусната възможност футболът да получи по-солидно държавно рамо. За да дойде момент, когато от устата на Борисов се чу, че повече не смята да работи с БФС, докато там е това ръководство.

 

План "2018-2022"

На последния конгрес на БФС (18.02.2018 г.) Михайлов представи своята 4-годишна програма, озаглавена "Визия за бъдещето 2018-2022". На 19 август т.г. пък се похвали, че планът е преизпълнен на над 100%. Това се оказа невярно, както "Сега" вече писа.

Това е програмата за четиригодишно развитие, която бе представена на миналия конгрес. Тя е изпълнена на над 100% от футболния съюз.

Редом със свършените задачи имаше и много несвършени. Основните неизпълнени точки бяха класиране на мъжкия национален отбор за Евро 2020 и стабилното му представяне като цяло, излъчване на популярно лице като посланик на кампанията "Футбол в училище", програма "Весел футбол" за детските градини, скокообразно развитие на женския и девическия футбол, поне 50% от населението в България да е въвлечено по някакъв начин с футбола, двустранна комуникация с феновете и т.н.

 

Къде са героите, пожелали голямата промяна

Какво стана с онези, които се обявиха за значимата промяна на българския футбол преди 16 г. На 17 януари 2005 г. кандидатурата на Борислав Михайлов беше издигната от Христо Стоичков, Любослав Пенев, Йордан Лечков, Наско Сираков, Емил Костадинов и покойния вече Трифон Иванов, с обявената подкрепа и на Красимир Балъков.

От тях Стоичков пръв се скара с Михайлов, последва го Любослав Пенев. С оставката си през октомври 2019 г. като национален селекционер и Красимир Балъков обяви огорчението си от положението в българския футбол. "Дойдох с много добра идея и желание, но субективни фактори ме принудиха да си тръгна", призна той. Наско Сираков също по необявени публично причини не е част от Изпълкома и сега работи за изваждането на любимия си "Левски" от тежката криза.

Така от основните радетели за промяна в управата на БФС останаха само Михайлов, Костадинов и Лечков. Последният успя през това време да се конфронтира с двама лидери на националния отбор - първо с Бербатов, а след това с Ивелин Попов. При това го направи така, че те се оттеглиха от тима. След това Лечков стигна и до скарване с членовете на Изпълкома, след като опита да оспори (включително и по съдебен път) определянето на Михаил Касабов като и.д. президент след оставката на Борислав Михайлов. Бившият кмет на Сливен настояваше, че именно той трябва да заеме временно президентския пост. Вместо това бе отстранен като вицепрезидент и остана само редовен член на Изпълкома. От ноември 2019 г. не отговаря и за националния отбор, а тази функция изпълнява Емил Костадинов. За "справянето" на последния като отговорник за юношеските и младежка национални формации вече стана дума...

Всички тези "лица на промяната" през 2005-а обещаха също: "В рамките на мандатния срок на управление (т. е. още след първите 4 години) трябва да се опитаме да скъсим светлинното разстояние между нашия футбол и европейския модел." Е, вече мандатите са четири, а изоставането от европейския модел не е скъсено. Дори напротив...

 

Следва продължение

 

Новият член на Първа лига "Локомотив София 1929" издигна кандидатурата на настоящия президент на БФС Борислав Михайлов за нов мандат на предстоящия конгрес на 12 октомври. Решението е било взето във вторник, но бе обявено днес.

 

Още по темата